2024. július 17., szerda

Költők, hódítók

A magyar tanszék hallgatói megtöltötték a közönség sorait

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a fiatal pályakezdő szerzőknek az érdekképviseletét ellátó szervezet. A FISZ segíti összehozni a fiatal szerzőket, akik aztán egymást segítve tovább tudják fejleszteni írói vénájukat. Egy pályakezdő írónak vagy költőnek az egyik legnagyobb öröm, mikor kiadásra kerül a könyve, ebben nyújt hathatós segítséget a Fiatal Írók Szövetsége. A belgrádi könyvvásáron résztvevő költők az újvidéki Bölcsészettudományi Karon mutatkoztak be a vajdasági közönségnek.

Orcsik Rolandnak eddig három verseskötete jelent meg, ebből a harmadik, a Mahler letöltve című kötete nemrég jelent meg szerb fordításban. Ennek kapcsán Orcsik elmondta, hogy a magyarországi magyarok és szerbek között nagyon kevés a kapcsolat, kis kultúrákról van szó, amelyek nem foglalkoznak egymás irodalmával. Sztereotip kép van a másik kultúráról, inkább az érvényesül, s nem az irodalmon keresztül megtapasztalható kép. Jóllehet sokszor maga az irodalom generálja a sztereotípiákat. A kis kultúrákra viszont az is jellemző, hogy sokszor önmagukat sem ismerik, osztotta meg érdekes megfigyeléseit a hallgatósággal a Tiszatáj irodalmi folyóirat szerkesztője.

Szőllőssy Balázs szerint egyfajta esztétikai pluralitás és pezsgés tapasztalható a vajdasági magyar irodalomban. A regionalitás nem feltétlenül egy geográfiai fogalom, hiszen különböző műhelyek különböző szerzőket közölnek, például a Híd budapesti szerzőket is megjelentet, mondta Szőllőssy.

A moderátor feladatát dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető látta el. A tanárnő a vendégekkel együtt rávilágított arra, hogy az itteni közösség művelődési életében, valamint az ifjú nemzedékek számára fontosak az önálló irodalmi folyóiratok.