2024. július 17., szerda

MARINA ABRAMOVIĆ MŰVÉSZETI-TUDOMÁNYOS KÖZPONTOT ALAPÍT MONTENEGRÓBAN

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Művészeti és tudományos-technológiai központot alapít Cetinjében Marina Abramović belgrádi születésű, New Yorkban élő világhírű képzőművész. A performansz műfajának „királynője” többcélú központot létesít, a tervek szerint a város egykor nagy hírű, elektromos háztartási gépeket előállító Obod gyártelepének kihasználatlan részén.

A művész közlése szerint a Marina Abramović Community Center Obod Cetinje (MACCOC) nemcsak kulturális központ lesz, hanem technológiai park, árubemutató csarnok, bevásárlóközpont, szálloda és filmstúdió is a részét képezi. Az Obod leromlott részlegének felújítási munkálatai több fázisban zajlanak, az első ütem Abramović reményei szerint 2013-ban elkészül, hogy méltóképpen ünnepelhessék meg Petar Petrović Njegoš (1813-1851) montenegrói egyházfő, államférfi, költő születésének 200. évfordulóját.

BORIS KOVAČ ÉS KOVÁCS TICKMAYER ÚJVIDÉKEN

Huszonhét év után ismét együtt alkot két világhírű újvidéki zeneszerző-előadóművész, Boris Kovač és Kovács Tickmayer István. Ultima armonia című, kortárs improvizatív zenére épülő koncertjüket szerdán, október 31-én este fél kilenckor hallgathatja meg a közönség az újvidéki Zsinagógában.

A több mint húsz éve Franciaországban élő és alkotó Tickmayer emigrálása óta nem is lépett föl szülővárosában, ahol most zongorán játszik. Boris Kovač szoprán- és altszaxofonját, basszusklarinétjét szólaltatja meg, Miloš Matić nagybőgőn, Lav Kovač pedig dobokon kísér.

Jegyek elővételben az Újvidéki Zenei Ifjúság székhelyén (Katolikus porta 2/II., tel: 021/452-344) kaphatók 400 dináros áron. Az együttes pénteken, november 2-án Szabadkán is fellép.

SZEZONNYITÓ SZERBHORVÁTH GYÖRGGYEL

Szerbhorváth György író, publicista lesz a belgrádi Grad Művelődési Központ irodalmi szezonnyitó rendezvényének első vendége ma este nyolckor. A szociológus végzettségű Szerbhorváthtal Tijana Spasić és Marko Čudić beszélget többek között arról, hogy miért számít Vajdaság a szociológusok Mekkájának, de szó esik a magyarországi politikai helyzetről és arról is, miért nem voltak jelen a legnagyobb magyar írók a Belgrádi Könyvvásáron, melynek Magyarország volt a díszvendége. (-p-)