2024. július 17., szerda

A többi már történelem

Újvidéken is levetítették a „láthatatlan” amerikai vadászgép pilótájának és a Jugoszláv Hadsereg ezredesének barátságát feldolgozó dokumentumfilmet

Belgrád, New York és Washington után Újvidéken is telt ház előtt tartották meg kedden este az Arena moziban a Second meeting (Második találkozás) című dokumentumfilm vetítését. Željko Mirković alkotása a Jugoszláv Hadsereg ezredesének, a székelykevei Dani Zoltánnak és a US Army pilótájának, a szlovén származású Dale Zelkónak a „második találkozásáról” szól.

A történetet nyilván sokan ismerik: 1999-ben pillanatok alatt híre ment a világban, hogy Dani Zoltán a légicsapások során lelőtte az elvileg radarral sem „látható” legendás F-117-es amerikai repülőgépet. A pilóta, Dale Zelko katapultált, majd társai kimentették. A két férfi évek múltán találkozott egymással. Barátsággá kinövő kapcsolatuk ma is tart.

A történet alapján készült film vetítésén jelen volt a két főhős és a rendező is, akiket Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár köszöntött. Mint Grujić fogalmazott, az egyik katona azt a parancsot kapta, hogy támadjon, a másik pedig, hogy védekezzen. A többi már történelem.

– Ennek a filmnek fontos üzenete van, hiszen a két főhős barátsága a béke üzenetét hordozza. Dani Zoltán és Dale Zelko azt üzeni nekünk, hogy a háborúknak nem szabad megtörténniük – mondta Grujić.