2024. július 17., szerda

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Leszbikus fesztivál Újvidéken

Művészet a cselekvésért címmel csütörtökön háromnapos fesztivál kezdődik Újvidéken a leszbikus aktivizmus jegyében. A megmozdulást az oroszországi Pussy Riot punkzenekar elítélt tagjainak és a társadalmi lázadás témáinak szentelik.

A fesztivál keretében levetítik az Audre Lorde – Berlini évek és a Kapcsolatok: A ljubljanai Škuc leszbikus együttes 25 éve című filmeket. Ma este tartják meg a Kezdjünk ellenállásba címmel meghirdetett tribünt, amelyen Staša Zajović, Vera Kurtić, Biljana Stanković Lori és Tijana Popivodabeszélgetnek. A fesztivál kísérőrendezvényeként Feminizmus és vegan életmód címmel a hús nélküli étkeket népszerűsítik. A műsor zenei részében Benák Gabriella hegedűművész és a Berlinben élő belgrádi zenész, Maloja Maloti lépnek fel.

A fesztivált ötödik alkalommal szervezik meg a CK 13 Ifjúsági Központban. A belépés díjtalan.

NOUVELLE VAGUE-KONCERT BELGRÁDBAN

Pénteken ad koncertet a fővárosban a népszerű francia Nouvelle Vague zenekar. A Krug klubban föllépő együttes tagjai a 32. Belgrade Fashion Week díszvendégei lesznek.

8. SZABAD ZÓNA FILMFESZTIVÁL

November 2-án kezdődik és 7-ig tart a nyolcadik alkalommal megrendezendő Slobodna zona filmfesztivál a belgrádi Ifjúsági Otthonban. Összesen 35 filmet tűznek műsorra, melyek a világ legaktuálisabb társadalmi-politikai témáit dolgozzák fel. A fesztivált Nadine Labaki libanoni rendező-színésznő háborúellenes filmje, a Most hová megyünk? nyitja.

Az idei fesztivál szelektora Dubravka Ugrešić horvát írónő volt, aki megnyitja az idei filmmustrát. A közönség megtekintheti a világ leghíresebb fesztiváljain sikerrel szerepelt mozikat, de láthatja az ex-jugoszláv térség középiskolás alkotóinak műhelyfilmjeit is. Újdonságnak számít, hogy a vetítéseket követően filozófusok, újságírók, politológusok osztják meg gondolataikat a látott alkotások kapcsán aktuális társadalmi problémákról.

További részletek a www.freezonebelgrade.org honlapon találhatók. (-p-)