2024. július 17., szerda

A DZSESSZ NAGYÁGYÚI SZEGEDEN

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

(Terence Blanchard)

Az ötszörös Grammy-díjas amerikai dzsessztrombitás, Terence Blanchard és kvintettje, valamint a holland dzsesszdobos, Han Bennink és triója lesz a november 9. és 11. között megrendezendő Szegedi Jazz Napok sztárvendége. A New Orleans-i születésű Blanchard-t november 10-én, a képzőművészként is elismert Benninket pedig a nyitónapon hallhatja a közönség a programoknak otthont adó Szegedi Ifjúsági Házban.

A fesztiválon föllép még Lajkó Félix is zenekarával (ők lesznek a nyitónap utolsó fellépői), valamint Agócsi János szegedi származású, Londonban élő gitárművész, Grencsó István a Real-Time Kollektíva nevű zenekarával, a Csepregi Gyula szaxofonos, Rátonyi Róbert zongorista, Gayer Ferenc bőgős és Jeszenszky György dobos alkotta Budapest Acoustic Quartet és a Vukán György Szuper Trió is.

ART MARKET BUDAPEST

Tizenkét ország csaknem 100 kiállítójának standján több mint 400 művész munkáival, valamint számos kísérőprogrammal találkozhat az Art Market Budapest 2012 közönsége november 8. és 11. között a budapesti Millenárison. A nemzetközi kortárs vásár alapterülete 2011-hez képest 70 százalékkal növekedett, és jelentősen nőtt a kiállítók száma is. A magyar galériák mellett nyolc kiállító várható például Romániából, Törökország és Németország is erősen képviselteti magát, de New Yorkból és Kazahsztánból is érkeznek galériák.

Az Art Market egyik kiemelt témája ezúttal a kolozsvári kortárs képzőművészet lesz a részben a Műcsarnok idei Kolozsvár-kiállításán is megismert, többnyire már nemzetközi szinten is befutott művészekkel és galériákkal. Másik kiemelt témaként a zsidó identitás és a kortárs képzőművészet viszonyát járják körül: a Wallenberg-emlékévhez kapcsolódva nemzetközi kerekasztal-beszélgetést szerveznek. Az Art In Fusion programsorozat külföldön született, de Budapesten élő és alkotó képzőművészeket mutat be, míg az Inside Art a Museum Café közreműködésével kínál gazdag szakmai programot.

A vásár programjában több koncert és divatbemutató is szerepel, a Millenárison pedig szoborpark is nyílik. A rendezvény részletes programját a www.artmarketbudapest.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.