2024. július 17., szerda

HANEKE ÉS TAVIANIÉK FILMJE A JELÖLTEK KÖZÖTT

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Michael Haneke Szerelem című, Arany Pálma díjas filmjét és a Taviani fivérek Cesare deve morire című, a Berlinalén Arany Medvével jutalmazott alkotását is jelölték a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjra. Az Európai Filmakadémia Sevillában hozta nyilvánosságra a legfontosabb kategória jelöltjeit, az év európai filmjének járó elismerésre összesen hat alkotást jelöltek, köztük van még az Életrevalók, a Barbara, a Jagten, valamint a Shame (A szégyentelen).

A legjobb rendezőnek járó díjra esélyes a török Nuri Bilge Ceylan, a Bir Zamanlar Anadoluda (Volt egyszer Anatóliában), Michael Haneke, a francia–német–osztrák koprodukcióban készült Szerelem, Steve McQueen a Shame (A szégyentelen), Thomas Vinterberg a Jagten (Vadászat) című film rendezője, valamint a Taviani fivérek, Vittorio és Paolo, akik a Caesare deve morire (Caesarnak meg kell halnia) rendezői.

(Izsó Zita)

Európai Filmdíjat nyerhet Kate Winslet, akit a legjobb európai színésznő kategóriájában jelöltek a díjra Az öldöklés istene című Polanski-filmben nyújtott alakításáért. Versenytársai Nina Hoss, a Barbara, Emmanuelle Riva, a Szerelem, Emilie Dequenne, az A perdre la raison, illetve Margarethe Tiesel, a Paradise: Love (Szerelmet a feketepiacról) című filmek főszereplői lesznek.

A legjobb európai színész díjára esélyes Michael Fassbender – aki a Shame (A szégyentelen) főszereplőjeként tavaly elnyerte a velencei filmfesztiválon a legjobb színésznek járó Coppa Volpit –, Mads Mikkelsen, a Jagtenért – amelyért Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi alakítás díját –, Gary Oldman – a Suszter, szabó, baka, kém című kémregény-klasszikusból készült filmfeldolgozás főszereplőjeként, amelyért Oscar-díjra is jelölték –, illetve Jean-Louis Trintignant a Szerelem című filmért. Közös jelölést kapott Francois Cluzet és Omar Sy, az Életrevalók című francia kasszasiker két főszereplője.

A díjakat december 1-jén adják át Máltán.

IZSÓ ZITÁÉ A GÉRECZ ATTILA-DÍJ

A 30 év alatti, elsőkötetes szerzőknek járó Gérecz Attila-díjat az idén Izsó Zita kapta meg Tengerlakó című könyvéért. Az állami kitüntetésnek számító díjat szakmai szervezetek ajánlása alapján ítélték oda. Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke laudációjában a költőnőt a fiatal irodalom meghatározó alakjának nevezte, és méltatta verseinek „ironikus, játékos megszólalását”.