2024. július 17., szerda

Konferencia a sokszínű kultúra jegyében

Kisebbségi nyelvek, irodalmak és kultúrák diskurzusa Délkelet- és Közép-Európában címmel tartottak tegnap konferenciát az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A Szlovák, a Ruszin és a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékek közreműködésével zajló projektum keretében 30, nyelvészeti és irodalmi értekezés hangzott el. Szociolingvisztikai kérdések ugyanúgy terítékre kerültek, mint klasszikus és kortárs irodalmi témák.

A tanácskozás egy 2011 és 2014 között zajló tudományos projektum része. Dr. Miroslav Dudok, a projektum vezetője elmondta, Európában nagy figyelmet szentelnek a nyelvi, kulturális, irodalmi sokszínűségnek, de sok esetben olyan kutatók kapnak legnagyobb teret, akik ugyan alapos ismerői a témának, a multikulturalizmus nem képezi a mindennapjaik részét. A tanácskozás célja, hogy a mi, valóban sokszínű térségünk tudósai is teret kapjanak, hiszen kutatásaikkal nagyban hozzá tudnak járulni e téma elmélyítéséhez – vélekedett Dudok professzor.

Dr. Csányi Erzsébettől, a magyar tanszék vezetőjétől megtudtuk, hogy a konferencia anyaga kötetben is meg fog jelenni, minden elhangzó előadás olvasható lesz eredeti és szerb nyelvű fordításban egyaránt.