2024. július 17., szerda

Az Ulysses dublini színpadon – először

Kortárs művészeti spektrum

James Joyce Ulysses című regényének színpadi adaptációját először játsszák Írország fővárosában, abban a Dublinban, ahol egyébként e klasszikus mű cselekménye bonyolódik. A művet Dermot Bolger ír író dramatizálta 1994-ben, de csak egyszer állították színpadra, akkor is az Egyesült Államokban, míg Dublinban ennek törvényi és szerzői jogi akadályai voltak. Időközben Joyce életművének örökösei elveszítették az Ulysses szerzői jogait, és ma már az írországi cenzúra sem gördít akadályt a művészi szabadság megvalósítása elé, ezért Andy Arnold rendező úgy döntött, megvalósítja a több évtizedes álmot.

Az 1914 és 1921 között íródott nagyregény sokáig be volt tiltva az író szülőhazájában, mert a hivatalos cenzúra szerint bizonyos jelenetei „rombolják a közerkölcsöt”. A most készülő előadásban nyolc színész alakít majd mintegy 80 szerepet.

A szlovén industrial-rock együttes, a Laibach első alkalommal ad koncertet a „déli szerb tartomány” fővárosában. A fellépésre az áprilisban kezdődött We Come in Peace (Békével jövünk) című turné keretében kerül sor. Júniusban Belgrádban is járt a ljubljanai csapat.

Budapesten láthatók az Európai Parlament LUX-díjának döntős alkotásai 2012. november 16-án és 19-én: Fliegauf Bence Csak a szél, Miguel Gomes Tabu, valamint Andrea Serge Io sono li című filmjei.

November 16-án az Európa Pont ingyenes vetítésén a magyar döntős Csak a szélt láthatják az érdeklődők. Az este folyamán a filmvetítés előtt és után Vezér Évával, a LUX-díj döntőbizottságának magyar tagjával, valamint Muhi Andrással, a Csak a szél című film producerével beszélget az est háziasszonya, Gyárfás Dorka. November 19-én a Corvin moziban 18:00-tól a Csak a szél, 20:00-tól a Tabu, míg 22:00-tól az Io sono li látható. Páros belépőjegyeket az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának weboldalán lehet nyerni.

A Lux-díjat 2007 óta, évente adja át az Európai Parlament azon filmeknek, melyek az európaiak életéről, véleményükről, kétségeikről, identitásukról, valamint az EU-integráció vitás pontjairól szólnak. A győztest minden évben egy nemzetközi zsűri választja ki.