2024. július 17., szerda

„A legegyszerűbb út sokszor a legnehezebb”

Büchner Leonce és Léná ja az Újvidéki Színházban

Első bemutatójára készül az Újvidéki Színház. Georg Büchner Leonce és Léna című drámájának premierjét szerdán este 7 órakor láthatja a közönség.

A Leonce és Léna a német romantikus drámairodalom egyik legismertebb műve. A történet Leonce, az előkelő ifjú és Léna, a nem kevésbé előkelő leány szerelméről szól. A szerelem nevében minden akadályt le akarnak küzdeni, minden tilalmat le akarnak győzni. Csakhogy nem tehetik, mert nincs semmiféle akadály, sehol semmi tilalom. A család, a környezet, az egész társadalom örül a szerelmüknek, pártolja házassági szándékukat. A két romantikus lélek siránkozását e „kétségbeejtő” helyzet felett Valerio, a csavargó szakítja meg. E szegénységében is gondtalan, rongyos alak bizonyul a legbölcsebbnek. Közreműködésével olyan akadályokat és veszedelmeket tudnak elképzelni, amelyek úgyszintén a képzelet erejével győzhetők le.

Az előadás rendezője, a szlovéniai Diego de Brea szatirikus humorral átitatott, de a naiv rácsodálkozásnak is helyet adó előadást képzelt a színpadra. Mint mondta, épp ez a gyermeki naivitás hiányzik a mai emberekből, ami a Büchner-darabban adott:

– Manapság nem engedjük meg magunknak, hogy éljük az életet, az élet elhalad mellettünk. A mi egyetlen mozgatóerőnk és motivációnk az életben: a célunk. Az út, ami a célig vezet már nem fontos számunkra. Pedig az út az, ami lehetővé teszi, hogy teli tüdővel szívjuk magunkba az életet, hogy tudjunk megállni, hogy időt szakítsunk az elmélkedésre és az álmokra, az ábrándozásra. Folyamatosan elvárásoknak próbálunk megfelelni, és csak akkor nyílik fel a szemünk, és látjuk meg a lényeget, amikor valami durva és dramatikus változás áll be az életünkben. Ekkor döbbenünk csak rá, hogy úgy haladtunk végig az életen, hogy közben nem éltünk. Az előadás legfőbb mondanivalója, hogy engedjük át magunkat a szemlélődésnek, és éljük át azt, ne próbáljunk formálisan felülkerekedni rajta. A képzelődésnek és az elmélkedésnek alapvető szükségletünknek kell lennie, és nem valami olyasminek, amit kívülről ránk kényszerítenek – mondta a fiatal ljubljanai rendező.

Gyarmati Kata, az előadás dramaturgja kiemelte, a szövegben és a színészi megnyilvánulásokban egyaránt a valós, igaz dolgokat keresték:

– A problémákat kutattuk, és azt, hogy a felmerülő probléma mit idéz elő az emberben. Nagyon konkrétan igyekeztünk megfogalmazni egy-egy szituációt. Minden helyzet, minden mondat mögött rejlik egy gondolat. Ezek megmutatása hozhat csak igazi színházi élményt. Nagyon komplex műről van szó, melyben sok a titok, a rejtély. A legegyszerűbb út sokszor a legnehezebb. A cifraságot lecsupaszítani, valóssá tenni minden problémát: ezek azok a dolgok, amelyeket megnyitott előttünk a rendező – mondta Gyarmati.

Az előadás címszerepeit Balázs Áron és Crnkovity Gabriella alakítják. A szerda esti bemutatót követő első két repríz november 19-én és 20-án lesz.