2024. július 17., szerda

„A VMTDK jó híre Pozsonytól Kolozsvárig eljutott”

Tizenegyedik alkalommal szervezik meg a hétvégén a fiatal kutatók seregszemléjét, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát – Az egyre több személyt megmozgató rendezvény sorsa kér

A VMTDK-nak ezúttal a szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar ad otthont, ahol már pénteken 19 órától kulturális programok várják az érdeklődőket, ám a hivatalos megnyitóra, illetve a tudományos és művészeti szekcióülésekre szombaton kerül sor. Az egyre tömegesebb és bizonyított létjogosultságú konferenciát azonban a megszűnés veszélye fenyegeti. Dr. Csányi Erzsébet főszervezővel beszélgettünk.

Második évtizedébe lépett a VMTDK. Jelent-e ez bármiféle változást, megújulást a rendezvény életében?

– Igen, jelent. Tavaly az eddigi értékteremtő törekvések összegzésére összpontosított a szervezés, az idén viszont az újítások szabadságával láttunk munkához. Az új ciklus nyitányát a konferencia nyomtatott anyagainak arculat-megújításával is jelezzük. A konferenciaprogram koreográfiáját átszerveztük. A Vajdasági Magyar Doktorandusz Szervezet kérésére jövőre 35 éves korig fogjuk kitolni a korhatárt, ugyanis azt kell látnunk, hogy egyre szervezettebb és népszerűbb a kárpát-medencei magyar tudományos utánpótlás, erre óriási figyelmet szentel az anyaország is, új támogatási stratégiák jelentek meg, és megvan a megmutatkozási igény a vajdasági doktoranduszok körében is. A 11. VMTDK fővédnöke Korhecz Tamás, az MNT elnöke. A VMTDK és a Kristálygömb Díj a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjrendszerébe illeszkedve járul hozzá a vajdasági felsőoktatás és ifjúsági tudományosság átgondolt fejlesztéséhez, egy egységes hatómechanizmus működtetéséhez – a vajdasági magyar értelmiségi réteg kinevelése érdekében.

Hány résztvevője lesz az idei rendezvénynek?

– A rendezvény új évtizedében nem sokáig tartott a latolgatás, hogy vajon mekkora lesz ezután az érdeklődés, mert minden eddiginél nagyobb sikere van a 11. VMTDK-nak a jelentkezők körében. 187 fellépő fiatal fogja bemutatni tudományos és művészeti kutatásainak eredményeit november 16-17-én a szabadkai Tanítóképző Karon, párhuzamosan 10 teremben 40 szekcióvezető tanár jelenlétében. Még a tanárit és a könyvtárt is igénybe kell vennünk. A VMTDK jó híre Pozsonytól Kolozsvárig eljutott. Rektori delegációval érkezik az egyik szlovákiai csapat a Selye János Egyetemről, de Nyitra is felzárkózott, a pécsi SENSUS csoport évek óta visszajáró tagokkal van jelen, a szegedi pszichológusok is felismerhetőek a programban évről évre stb. Emögött a hallgatók önszerveződése, de a tanári szervezői/mentori munka is érzékelhető. A VMTDK-n jelen van minden évben a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 30 kollégistája, rajtuk kívül még 74 vajdasági jelentkezett, tehát összesen 104 szerbiai résztvevőnk van. Magyarországról 65-en, Szlovákiából 15-en, Romániából 2-en jelentkeztek, Kárpátaljáról 1 fellépőnk lesz. Négy humán, három társadalomtudományi szekciót kellett kialakítanunk.

Az idei konferencia témája a Gömb, tavaly a Kristály volt. Miért épp ez, és milyen mértékben volt kötelező a pályaműveknek a gömbre asszociálniuk?

– Az első top-témánk a Duna volt, a Jelfolyam „vizes” rituáléja feledhetetlen marad. Utána a Kristálygömb Díjra asszociálva következtek a fogalmak. A felhívás egyértelműen fogalmaz, hogy a központi téma nem kötelező. Tetszőlegesen lehet rá fókuszálni, avagy ignorálni, ez nem jelent hátrányt, nem befolyásolja a szekcióelsők kiválasztását. Bebizonyosodott, hogy ez a játék egy interdiszciplináris diskurzust képes létrehozni a konferencián. Konferenciánk sajátossága az immár harmadízben meghirdetett központi téma. A Duna és a kristály motívuma után most a kör, a gömb, a globalitás jegyében születtek kutatások. Ennek a gömb-diskurzusnak a kialakulásához járul hozzá Kulcsár Sarolta A kis gömböc című népmese interpretációs lehetőségeit taglalva, Ágó Krisztina a matematika nyelvén tárja elénk a Poincaré-féle körmodell kérdését, Nagy Lívia a cirokmag gömbspórás gombabetegségeiről értekezik, Kovács Hédi Gustav Klimt festészetének körszimbólumait értelmezi, Novák Anikó a legnépszerűbb gömbről, a fociról szóló irodalmat veszi számba, Magyar Attila a budai királyi palota hatalmat reprezentáló kupoláit, Kovács Benedek a globális falu egyes vonatkozásait elemzi, Szabó Zita–Szabó Erna a tök gömb alakú terméseivel foglalkozik, Fritz Patrik a sűrített földgáz lehetőségeit taglalja egy globális probléma megoldásaként, Sebők Tímea máltai körutazásra hív bennünket, Szarvák Gabriella kisebbségpolitikai körképtörténeti áttekintést nyújt, Sóti Attila a méhek telelőgömbjéről, Lőrincz Mónika a globális kereskedelemről és környezetvédelemről, Valikó Tímea a globális felmelegedésről, dr. Vízkeleti Edit jogi kérdésekről, dr. Neparáczki Anna Viktória a globális bűnözésről szól, a Jelfolyam Labdajáték c. művészi kísérletet ad elő stb.

A VMTDK-nak nincs versenyjellege, de a magyarországi OTDK-nak, amelyre egyik-másik itteni résztvevő is eljut, igen. Melyek a VMTDK-sok legkiemelkedőbb sikerei a magyarországi versenyen?

Az OTDK-kon évek óta jelen vagyunk, a szekcióelsőinket küldjük, többször nyertünk helyezéses és különdíjat is.

Az idén több vajdasági magyar, évtizedes hagyománnyal rendelkező rendezvény került veszélybe vagy szűnt meg az elapadó hazai és anyaországi támogatások miatt. A VMTDK megérezte-e a gazdasági válság hatását?

– Az idei év katasztrofális. Szinte egész évben tétlenségre vagyunk ítélve, a Bethlen Alap szerényke VMTDK-támogatása ma került a kollégium számlájára. Ha ez így működik, nem tudom, vállalható-e a folytatás.

A 11. VMTDK programja

November 16. (péntek)

Művészeti konferenciaprogramok:

Kiállítások: Helyszín: Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka (Strossmayer 11.)

A kiállításokat mgr. Lázár Tibor festőművész nyitja meg.

19.00–19.15 Én, a gömb, Faragó Orsolya rajzkiállítása

19.15–19.30 Kötődés, Kantardžić Ágnes fotóillusztrációi

19.30–19.45 Víziók, Vass Szabolcs grafikái

Egyéb művészeti programok:

Helyszín: Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka (Fasizmus áldozatainak tere 5.)

20.00–20.15 Mon Vieux Lucien (ének), Nagyabonyi Emese (Újvidék)

20.15–20.30 Soloduo (tánc), Kiss Anikó (Magyarkanizsa–Budapest)

20.30–20.45 Bácskai tájkép (ének), Perišić Diana (Újvidék)

20.45–21.00 Hangok utazása (ének), Sóti Julianna (Újvidék)

21.00–21.15 Flesh (performansz), Oláh Tamás, Kelemen Emese, Merzsa Ildikó, Dudás Szilvia, Maletaški Krisztina, Munjin Andrea (Újvidék).

21.15–21.30 Labdajáték (performansz), előadják a Jelfolyam online művészeti folyóirat tagjai:

Török Erna, ifj. Rácz József, Boldizsár Anna, Szalma Gábor, Kocsis Lenke, Francišković Róbert (Újvidék).

21.30–22.15 A hitves. Előadja: Máriás Endre, Huszák Gábor, Szalai Bence, Urbán Lilla

November 17. (szombat)

Tudományos konferenciaprogramok:

Helyszín: Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka (Strossmayer 11.)

8.00–9.30 Regisztráció

9.30 Ünnepélyes megnyitó

Helyszín: Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, díszterem

Elnöklők: dr. Berényi János, a tudományos bizottság elnöke, dr. Csányi Erzsébet, a tudományos bizottság alelnöke, a VMTDK főszervezője.

9.30–9.40 Szegény legény vagyok én, Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína zenei bevezetője.

9.40–10.00 Megnyitóbeszéd, Beke Ottó, a 2011-es Kristálygömb Díj nyertese.

Köszöntők: dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, a rendezvény fővédnöke, dr. Takács Márta, az MTTK megbízott dékánja, a rendezvény házigazdája, dr. Csányi Erzsébet, a VMTDK főszervezője.

10.00–10.30 Plenáris előadás: Utazás és hitelesség a művelődéstörténetben, dr. Káich Katalin emeritus tanár.

10.30–12.00 Plenáris tudományos diákköri ülésszak.

12.00–13.30 Ebéd a Középiskolai Diákotthonban

13.30–18.30 Tudományos diákköri szekcióülések a Kar termeiben

18.30–19.00 Oklevélkiosztás a szekciótermekben

19.00–19.30 Mentori értekezlet (dékáni hivatal)

19.30–20.30 A Kristálygömb Díj átadása (díszterem)

Konferencia kiértékelése, a szekcióelsők okleveleinek kiosztása.

20.30–01.00 TDK-buli. (Középiskolai Diákotthon, díszterem, Szabadka, Harambašić u. 22.)

November 18. (vasárnap)

A TDK-szervezői csapat kerekasztal-megbeszélése.