2024. július 17., szerda

Csütörtöktől dzsesszfesztivál Újvidéken

Világhírű előadóművészek és együttesek lépnek fel a háromnapos Újvidéki Dzsesszfesztiválon – Csütörtökön Terence Blanchardé és az Omara Sosa Quarteté a főszerep

Tizennegyedik alkalommal szervezik meg az Újvidéki Dzsesszfesztivált a tartományi fővárosban. A fesztivál főprogramja három napot ölel fel, ma kezdődik és szombaton zárul, de már egy hete a dzsessz jegyében él a város, hiszen az elmúlt napokban kisebb koncertek, zenei műhelyek és kiállítások előzték meg a világhírű zenészek és együttesek hangversenyeit.

A fesztivál ünnepi megnyitója november 15-én, 20 órakor lesz a Szerb Nemzeti Színházban. Ezt követően fellép a Vajdasági Ifjúsági Jazz Big Band, majd egy oroszországi együttes, melynek különlegessége, hogy tagjai egytől egyig gyerekek. Ezután Svetlana Palada és Aleksandar Dujin duóját élvezheti a közönség.

Az est egyik fő attrakciója az Omar Sosa Quartet fellépése lesz. A kubai származású dzsesszzongorista Omar Sosát Marque Gilmore (dobok), Childo Tomás (basszusgitár) és Leandro Saint-Hill (szaxofon, fuvola) kísérik. Az első napot a New Orleans-i születésű Terence Blanchard fellépése zárja. Az ötszörös Grammy-díjas amerikai trombitás Spike Lee filmjeinek állandó zeneszerzőjeként vált a szélesebb közönség számára is ismertté.

Pénteken este nyolckor a Manfred Schoof Quintet, a Timo Lassy Band és a Randy Brecker – Franco Ambrosetti Reunion Band következik. A zárónapon pedig a Harry Stojka Band, a Ralph Peterson Fo’tet és a Benny Golson Quartet koncertezik.