2024. július 17., szerda

A dzsessz élő legendáinak fellépése

Szombaton zárult a háromnapos Újvidéki Dzsesszfesztivál

A Szerb Nemzeti Színházban péntek este folytatódott a 11. alkalommal megrendezett Újvidéki Dzsesszfesztivál. A nyolc órakor kezdődő koncerten ez alkalommal a Timo Lassy Band , a Manfred Schoof Quintet és a Randy Brecker – Franco Ambrosetti Reunion Band muzsikáját élvezhette a közönség.

A Finnországból érkezett Timo Lassy Band hazájában igazi sztárnak számít. Zenei koncepciója hard bop, latino és soul alapokra épít. Őket követte a Manfred Schoof Quintet. A zenekar vezetője Európa egyik legelismertebb trombitásának számít immár fél évszázada. Az együttes free jazzt játszott. A második napot a Randy Brecker – Franco Ambrosetti Reunion Band fellépése zárta. A többszörös Grammy-díjas trombitás Randy Brecker olyan hírességekkel dolgozott már együtt, mint Bruce Springsteen, Frank Sinatra vagy Frank Zappa, zenéje nagy hatással volt a New York-i dzsessz-szcénára. A svájci Franco Ambrosetti már kora gyermekkorában zongorázni kezdett, ami nem csoda, hiszen édesapja, Flavio Ambrosetti a bebop európai meghonosítója volt. Ambrosetti ma trombitán játszott.

Ez méltó folytatása volt az első estének, amelyen fellépett a Vajdasági Ifjúsági Jazz Big Band, majd egy oroszországi gyermek-nagyzenekar következett, SvetlanaPalada és Aleksandar Dujin duóját követően pedig az est főszereplői, az Omar Sosa Quartet, valamint Terence Blanchard és zenekara hangversenyeztek.

A szombati zárónapon a hattagú, nemzetközi felállású Harri Stojka Band játszott. A zenekarvezető Harri Stojka roma zenei elemekkel tarkított dzsesszt játszik gitárján. Az utolsó előtti fellépő a Ralph Peterson Fo’tet. A koncerten az ütős hangszereké volt a főszerep, hiszen az USA-ból érkező Ralph Petrson a világ egyik legnagyobb dobvirtuózának számít. Az idei újvidéki fesztivált a Benny Golson Quartet hangversenye zárja. A tenorszaxofonon játszó Benny Golson a dzsessz élő legendájának számít, akinek fellépése méltó befejezése lesz az Újvidéki Dzsesszfesztiválnak.