2024. július 17., szerda

Háromból egy háztartás tesz eleget az RTV-előfizetési kötelezettségének

Tavaszig elkészül a törvény a közmédiumok finanszírozásának módjáról

„Az év végéig megszületik a javaslat a közszolgálati médiumok finanszírozásának módjára vonatkozóan, és legkésőbb a tavasszal a parlamentnek meg kellene hoznia az erre vonatkozó törvényt is” – jelentette ki Bratislav Petković művelődési és tájékoztatási miniszter a Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkárral folytatott hétfői megbeszélését követő sajtótájékoztatón Újvidéken.

A miniszter elmondta, az előfizetési díj megfizettetése már a 30 százalékot is alig éri el országos viszonylatban, ezért a közszolgálati adók több tízmillió eurós pénzkieséssel számolnak. A kormány egyelőre költségvetési pénzek átutalásával kíván segíteni a tartományi és a köztársasági közszolgálati médiumokon, mielőtt a finanszírozás végleges megoldását kidolgoznák. Petković elmondta, a Horvátországban és a Nagy Britanniában alkalmazott modelleket vizsgálják, valami hasonló megoldáson gondolkodnak Szerbiában is.

Slaviša Grujić említést tett a Vajdasági Rádió és Televízió székhelygondjairól. Mint mondta, ez a kérdés is a prioritások között szerepel. „Tárgyaltunk a médiumok fejlesztési stratégiájának kidolgozásáról, érintettük a médiumok privatizációjának, a kisebbségi nyelveken megjelenő nyomtatott sajtótermékek finanszírozásának kérdését is” – mondta a tartományi titkár.

A két magas rangú politikus a mai találkozó baráti hangnemét emelte ki. Megállapították, jó együttműködés van kialakulóban a minisztérium és a tartományi titkárság között, hiszen minden felmerülő témával kapcsolatban sikerült elvi megállapodásra jutniuk, és lehetőséget látnak a problémák megoldására. A belgrádi vendég elmondta még, hogy a tájékoztatás kérdései mellett szó esett a kultúra, a kulturális hagyaték, a műemlékvédelem, a színház és a filmművészet aktuális gondjainak orvoslásáról is.