2024. július 17., szerda

Táskarazzia az újvidéki iskolákban

A szülők támogatják a diákok táskáinak átkutatását, de szerintük ez legfeljebb egy kis lépés lehet az iskolai erőszak megfékezésének irányába – Több iskolában még nem született döntés az akc
(Illusztráció)

Baltás üldözés az iskola udvarában, késelés a szünetben, pisztolymutogatás a tanteremben, boxeres támadás tornaórán – ilyen és ehhez hasonló hírek, híresztelések röppennek fel az utóbbi hónapokban az újvidéki tanintézményekben uralkodó állapotokról. Ez sarkallta az újvidéki középiskolák igazgatóinak tömörülését arra, hogy megvitassák az iskolatáskák átkutatásának lehetőségét.

Slavko Matić, a tömörülés elnöke a Dnevniknek úgy nyilatkozott, hogyminden tanintézmény belső ügye a táskák átkutatásának megszervezése, és a konkrét módszerről is az iskolák szintjén dönthetnek. A tervek szerint mind a közép-, mind az általános iskolákban bevezetnék ezt a gyakorlatot, de csak ott lehetne alkalmazni, ahol a szülők tanácsa is rábólint. Azoknak a szülőknek pedig, akik gyermekük esetében nem engedélyezik az iskola biztonsága érdekében történő akciót, ezt írásban kell majd jelezniük.

Tatjana Vukadinović
, a Svetozar Marković Gimnázium igazgatója a Magyar Szónak elmondta, egyelőre csak egy javaslatról beszélhetünk, amelyről ebben az újvidéki gimnáziumban – ahol magyar tannyelvű tagozatok is léteznek – még nem született konkrét döntés.

„Olyan javaslat ez, amely bizonyos szinten a magánszférába való beavatkozást is magában hordozza. Másrészt viszont a körülményeket, a diákok biztonságának szavatolását szem előtt tartva, mindenképpen megfontolandó felvetés” – mondta az igazgatónő, aki hozzátette, már az is visszarettentő körülmény lehet a potenciális veszélyforrást jelentő diákok számára, hogy a táskák átkutatásáról szóló hírek helyet kapnak a médiában. Ugyanakkor szerinte nem vehető minden iskola egy kalap alá; a Svetozar Marković Gimnáziumban mind ez idáig nem jegyeztek olyan esetet, amely ebben a pillanatban ilyen szigorú ellenőrzésre adna okot.

Argyelán Zoltán, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, nem tud hivatalos döntésről, amely az üggyel kapcsolatban az általános iskolákra is vonatkozna. „Iskolánk Szülői Tanácsának következő ülésén erről valószínűleg szót ejtünk majd, mert a szülők beleegyezése nélkül ilyen akciót nem lehet lebonyolítani” – mondta Argyelán.

„Támogatjuk a táskák átkutatására vonatkozó kezdeményezést, mert ez a diákok biztonságát szolgáló intézkedés lenne. Persze az volna az ideális megoldás, ha maguk a szülők viselnének gondot arról, hogy gyermekük mit visz magával az iskolába, de sajnos nem lehet minden szülőre számítani e tekintetben. Általában épp azok a gyerekek visznek magukkal fegyvernek számító tárgyakat az iskolába, akiket otthon elhanyagolnak” – vélekedett Pázsin Farkas Julianna, az újvidéki Szülők Fórumának elnöke, a József Attila Á. I. pszichológusa.

Két szülőt is megkérdeztünk arról, mit gondolnak a „táskarazzia” bevezetéséről. Nagy Bata Károly egyik fia a Mihajlo Pupin Elektrotehnikai Szakközépiskola magyar tagozatának tanulója, de a másik gyermeke is itt szerzett képzést korábban.

„A probléma társadalmi jellegű, ezért ha csak az iskolában próbálunk tenni az erőszak ellen, azzal nem sokat érünk el. Ha nem az iskolában, akkor az iskolán kívül fog az erőszakoskodó rátámadni diáktársára. Ettől függetlenül én mint szülő jóváhagynám, hogy átkutassák a gyerekem táskáját. Szerintem csak annak a szülőnek volna ez ellen kifogása, akinek a gyermekéről föltételezhető, hogy van rejtegetnivalója – mondta Nagy Bata Károly, aki sajnálatos módon személyesen is érintett az iskolai erőszak ügyében, hiszen gyermekeit többször inzultálták már diáktársai.

Habram Juditnak három elemista fia van. Mindnyájan a Sonja Marinković iskola magyar tagozataira járnak.

„Nekem egyelőre pozitívak a tapasztalataim. Iskolánk biztonsági szolgálata azonnal reagál, ha bármilyen apró incidens történik. Amennyiben bevezetnék nálunk is a táskák átvizsgálását, én nem ellenezném, hogy adott esetben az én gyerekeimet is átkutassák, de nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen intézkedés orvosolhatja-e a valódi problémát, amely társadalmi jellegű” – mondta Habram Judit.