2024. július 17., szerda

Slobodan Šijan kiállítása Újvidéken

Kortárs művészeti spektrum

Slobodan Šijan filmrendező, író, képzőművész vizuális kísérleteinek kiállítása nyílik meg ma 19 órakor az újvidéki székhelyű Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban. A Moraću da skrenem! címet viselő kiállítás a művész 1960 és 2012 között létrejött alkotásait tartalmazza, több kiállítási tárgy most lesz először látható.

A kiállítás fókuszában Šijan pszichedelikus és konceptualista művei szerepelnek, de az érdeklődők megtekinthetik a művész nemrég elhunyt barátjának, a horvát Tomislav Gotovac képeit is.

A kiállítást – amely december 28-ig lesz nyitva – Stevan Vuković és Nebojša Milenković hozta létre, megnyitóbeszédet Lazar Stojanović filmrendező mond.

MEGHALT HOLLÓSI FRIGYES SZÍNMŰVÉSZ

Meghalt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A Nemzeti Színház társulatának tagját szerdán 71 éves korában érte a halál.

Számos emlékezetes alakítást nyújtott, szerepelt többek között a Három nővér, az Übü király, a Galócza és a Kulcskeresők című előadásban. Országos ismertségre tett szert a Kisváros című tévéfilmsorozatban alakított szerepével, és játszott a Tűzvonalban című sorozatban is.

NÁDAS PÉTER REGÉNYE HORVÁTUL

Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író Párhuzamos történetek című trilógiája megjelent horvát nyelven a Fraktura Kiadó gondozásában, Xenia Detoni fordításában. Az összesen 1564 oldalas mű Nádas Péter regényének első horvát kiadása. A szövevényes és sokrétű regényt a most 70 éves szerző tizenkét éven át írta, és 2005-ben jelentette meg a pécsi Jelenkor Kiadónál.

MEGNYÍLT A SZÓFIAI NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁR
Magyarország díszvendégségével nyílt meg kedden a XXXI. Szófiai Nemzetközi Könyvvásár. Bulgária legrangosabb könyves seregszemléjét Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes nyitotta meg.

Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója az MTI-nek elmondta, az idén 24 magyar tárgyú könyv jelent meg bolgárul, amelynek több mint fele friss fordítású szépirodalmi mű. A könyvvásáron részt vesz Bánki Éva, Györe Balázs, Pósa Zoltán, Kukorelly Endre és Egressy Zoltán is, akinek a darabját bemutatják Szófiában.

2012-ben összesen 12 könyvvásáron vett részt Magyarország, díszvendég volt Belgrádban, Szentpéterváron és Helsinkiben is.

HATMILLIÓ FORINT A FORDÍTÓHÁZNAK

Hatmillió forint működési támogatást biztosít a balatonfüredi Magyar Fordítóház részére Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – közölte a tárca az MTI-vel. Az összeget miniszteri tartalékkeretből biztosítják.

Emlékeztetőül: Rácz Péter, a Magyar Fordítóház Alapítvány elnöke a múlt hónapban arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a kulturális tárca az ígéretekkel ellentétben csökkentette az intézmény támogatását, amely a megszűnését eredményezheti. Rácz akkor elmondta, a kulturális tárca államtitkára ígéretet tett arra, hogy az idei évi működési költségekhez 10 millió forintot biztosít. Októberig semmi nem történt az ügyben, majd a hónap végén értesítették az alapítványt, hogy az ígéretekkel ellentétben mindössze 3 millió forint támogatásban részesül.