2024. július 16., kedd

Énekelt versek

Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva, Csóka, Törökkanizsa, Zenta – A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye

Liszt Ferenc neves magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész születésének 200. évfordulója alkalmából a Zentai Önkormányzat, a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ, a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2011. május 12-e és 15-e között rendezi meg az Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiválját.

A versenyprogramban való részvétel feltétele, hogy a versenyzők műsorán legalább három megzenésített vers szerepeljen. Ezek közül az egyik mindig a szervezők által megadott költő verse volt, az idén Orcsik RolandRopog a hó című költeményét választották.

A verseny május 13-án ( péntek) 18 órakor kezdődik a zentai Művelődési Házban. A versenyprogram vendége Orcsik Roland Faludy- és Sinkó Ervin-díjas költő. A versenyre az Aphonia együttes (Budapest, Magyarország), Brestyánszki Dína – Brestyánszki Bernadett-duó (Szabadka, Vajdaság), Dosztán László (Doroszló, Vajdaság), Evilági együttes (Sepsiszentgyörgy, Erdély), Folton Folk együttes (Szabadka–Szeged, Vajdaság–Magyarország), Gondola zenekar (Szepsi, Felvidék), Horváth Margit (Farnad, Felvidék), Háze együttes (Szabadka, Vajdaság), Krisz együttes (Mezővári, Kárpátalja), MacskaSzem együttes (Budapest, Magyarország), Perišić Diana (Újvidék, Vajdaság), StarKalap együttes (Szabadka, Vajdaság), Szlákó Cynthia – Pogány Viktória – Cselenák Zsolt-trió (Zombor, Vajdaság), Szloboda Tibor (Zenta, Vajdaság), Urbán Ákos (Csóka, Vajdaság), Véletlen zenekar (Budapest, Magyarország), Zengető zenekar (Óbecse, Vajdaság) nevezett be.

A gála május 14-én (szombat) 19.30-kor lesz a ugyancsak a zentai Művelődési Házban. A Kossuth-díjas Kaláka együttes ad hangversenyt, vendégük Verebes Ernő, a Hangzó Helikon sorozatban megjelent, Pilinszky János megzenésített verseit tartalmazó lemez zeneszerzője és zenei rendezője. A műsor keretében Orcsik Rolanddal, a fesztivál díszvendégével is találkozhat a közönség.

A korábbi évekhez hasonlóan a fesztivál versenyzői és vendégművészei Zentán kívül fellépnek még Bácsfeketehegyen, Bácskossuthfalván, Csókán és Törökkanizsán. A részletes programot csütörtöki számunkban közöljük.