2024. július 16., kedd

A pokol tanúja szerbül

Vujity Tvrtko riportkötetének újvidéki bemutatója
(Ótos András felvétele)

Újvidéken, a Magyar Szó székházában pénteken délelőtt tartották meg Vujity Tvrtko, a TV2 riportere szerb nyelvű könyvének a bemutatóját. A kötet A pokol tanúja címet kapta, s válogatás a már megjelent Pokoli történetek és Pokoljárás című riportkötetekből. A hét történetet Vladimir Popin ültette át szerbre, akinek a munkájáról Vujity úgy nyilatkozott, szerinte jobban sikerült a szerb változat, mint az eredeti.

A sajtó képviselőinek a magát elsősorban újságírónak tartó szerző, Vujity Tvrtko úgy nyilatkozott, hogy szereti a kihívásokat, ezért igyekszik olyan élethelyzeteket bemutatni, amelyek különösek és nem könnyen elérhetőek. Két dolog vezérli a témaválasztáskor: megpróbál a lehető legeredetibb módon rátapintani a dolog lényegére és bemutatni, feltárni a problémát, legyen szó egyénről, államról, közösségről vagy bármi másról. Ha ez megtörtént, akkor igyekszik kinyomozni azt, hogy ki a felelős a történtekért, ki hibáztatható azért, hogy olyan helyzet állt elő, amit bemutatott. Mindig magyar nyelven ír, noha kettős identitású, hiszen Pécsett született, s ott járt horvát iskolába. A nyelvtudásának köszönhetően az újvidéki bemutatón szerbül beszélt az érdeklődőkkel, s külön örült annak, hogy a külföldön megjelent könyvét ezúttal ő maga is el tudja olvasni. Eddig egyébként Magyarországon 10 könyve jelent meg, és szinte az összes környező országban vagy lefordították ezeket, vagy a mostanihoz hasonlóan válogatást közöltek az összesen 100 riportjából.

A könyv a Magyar Szó–Forum Kft. gondozásában kerül a szerbiai olvasóközönség elé. Bordás Győző igazgató elmondta: azt tervezi, hogy az őszi belgrádi könyvvásáron tartani fognak egy nagyobb lélegzetű bemutatót, hogy a szerbiai olvasótábor jobban megismerhesse Vujity Tvrtkót. A szerző a világ szinte minden pontját bejárta, a legeldugottabb helyekre is eljutott. A szerb nyelvű kiadvány összeállításakor arra összpontosítottak, hogy az itteni olvasóközönség szempontjából talán a legérdekesebb történeteket fűzzék egy csokorba. A Pokol tanúja magába foglalja a lepratelepről, a Csernobilről, a Szaharáról, a romániai AIDS-es gyerekekről, az orosz hadifogságból visszatérő magyar katonáról, Türkmenisztán diktátoráról és az arc nélküli emberről szóló elbeszéléseket. A szerző képekkel illusztrálta alkotásait, vannak közöttük nagyon megrázó felvételek is.