2024. július 16., kedd

Játékos szellemben

Phil Minton Magyarkanizsán – Jelentkezőket várnak a kórusba

Szeptember 8-ától 10-éig tartják Magyarkanizsán a Jazz, improvizatív zene... fesztivált. A tizenhetedszer megrendezésre kerülő rendezvényt ebben az évben is a zenei változatosság jellemzi. A háromnapos programnak két zenei műhelye lesz, amely a Nagy József Regionális Kreatív Műhelyhez is kapcsolódik. Bicskei Zoltán igazgató, rendezvényszervező nyilatkozott lapunknak:

– Az egyik a világhírű énekes, Phil Minton kórusműhelye. Az énekes, aki Nagy József Etc. Etc című előadásában Roger Turnerrel és Sophie Agnellel muzsikál, ez alkalommal környékbeli énekeseket gyúr össze három nap alatt kórussá. Az emberi kreativitásra és a mindenkiben ott levő zeneiségre építő művész az elképzelés szerint egy negyventagú együttest irányít a fesztivál ideje alatt. Mindazok jelentkezését várjuk, akik kedvet éreznek egy ilyen rendkívüli zenei fantázián alapuló közös munkához, és akik szeptember 6-a és 8-a között el tudnak jönni Magyarkanizsára a próbákra. A kórus egy félórás műsorral mutatkozik be a fesztiválon. A részvétel ingyenes.

Bicskei azt is elmondta, hogy mindig kiemelten foglalkoznak térségünk zenei anyanyelvével. Így tehát a másik műhelyünkben Michael Jefry Stevens amerikai zongorista és Mezei Szilárd készít egy darabot, amelynek a nyitónapon lesz a bemutatója. A magyar zenei világ képviselői közül itt lesz többek között a Dresch Quartet és ifj. Burány Béla triója is. A fesztivál fő vendége pedig Matthew Shipp lesz.

Ízelítőül elmondjuk, hogy a dzsessznapokra meghívták a hagyományos, eredeti argentin tangót előadó Astillero együttest. A jam session házigazdája a Tóth Viktor trió lesz, fellép a Perry Robinson trió Matthew Shippel, valamint Nagy József Kezdetben című új darabjának szerbiai ősbemutatóját is a fesztivál keretében tartják meg.

Phil Minton képzésére augusztus 15-éig Bicskei Zoltán szervezőnél jelentkezhetnek a 024/879-200-as és a 024/875-144-es telefonszámon, valamint a direktornjrkm@sks.co.rs e-mail címen.

Phil Minton kórusában mindenféle énekesi előképzettség nélkül bárki részt vehet. Európa-szerte alakított hasonló együtteseket, ahova az utcáról válogatta a tagokat. Bebizonyította, hogy mindenki képes énekelni és a közösségnek élményt nyújtani.