2024. július 16., kedd

Az én világom

Vajda János – Deszka fényképei -- JAZZ, IMPROVIZATÍV ZENE... FESZTIVÁL

(Molnár Edvárd felvételén a kórus)

Több mint négyszáz fénykép közül válogatta ki Nagy József táncművész azokat a képeket, amelyekből a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban a fönti címmel nyílt kiállítás csütörtökön estefelé. Vajda Jánosról nagyon keveset tud a közvélemény, alakjához hozzátapadt az ital, a Tarzan-alkatú villanyszerelő képe. Azt már csak kevesen tudják róla, hogy a lelke mélyén másmilyen volt; részt vett a művelődési rendezvényeken, eljárt a BITEF-előadásokra, Beethovent hallgatott, keleti bölcsességeket olvasott és költőket idézett. Mellékesen fényképezett is. Ahogy Bicskei Zoltán, a Nagy József Regionális Kreatív Műhely igazgatója fogalmazott, ezek a képek rendkívül letisztultak.

Nemcsak azért állnak meg a maguk lábán ezek a fényképek, mert egy olyan szegletét mutatják be Kanizsának, amely a város szélén van, amely a peremen élő közösséget ábrázolja, hanem a látásmódjuk miatt is. A szeretetteljes figyelés jellemzi őket. A csaknem két méter magas, egyenes, jószívű, békés emberben tiszta, gyermeki szív lakott.

Ez a tisztaság és titokzatos egyszerűség sugárzik a fotóiról. Tájképek, portrék, csendéletek – pillanatképek egy világról, amiben ott rejlik a lehetőség, ami még mindenné válhat. A szülővárosában Deszkaként ismert Vajda János 2002-ben hunyt el.

A Jazz, improvizatív zene... fesztivál keretében megrendezett kiállítást két hétig tekinthetik meg az érdeklődők.

Szabados Györgyre emlékeztek

A csütörtök esti koncerten két zenei műhely mutatkozott be. A Stevens–Mezei kettős improvizációja Szabados Györgyre emlékezett. A Phil Minton angliai énekes vezetésével összeállt kórust azok a jelentkezők alkották, akik zenei előképzéstől és kortól függetlenül éreztek hajlandóságot az együtt-énekléshez. Az esti program második részében ők álltak színpadra; színészek, tanárok, gyerekek alkották zömében a kórust. Az esti koncertet a Dresch Quartet zárta. A késő éjjeli Jam session házigazdája az Ávéd János trió volt.

Szombati program

A fesztivál harmadik, egyben zárónapján a hagyományos formavilágokhoz kötődő együttesek lépnek színpadra. 20 órától a Művészetek Háza színpadán a magyar népzenei hagyományokat követő Burány–Mezei kvartettVajdasági magyar népdalok című műsorával mutatkozik be, majd két világhírű muzsikus kvartettje zárja a fesztivált. Perry Robinson és Matthew Shipp vezeti az együttest, amelynek tagja Ed Schuller és Ernst Bler is,akika hagyományos dzsesszben gyökerező és a XX. század második felének stílusait ötvöző kamarazene legkiválóbb művelői. A Jam Session szombaton is 23 órakor kezdődik az előcsarnokban.