2024. július 19., péntek

Tökéletes sokszínűség

Újvidéken és Szabadkán is láthatjuk a 21. Belgrádi Táncfesztivál némely produkcióját

Március 9-én kezdődik a 21. Belgrádi Táncfesztivál. A jeles rendezvénysorozatot Belgrádban és Újvidéken, illetve Szabadkán tartják – hangzott el pénteken az újvidéki sajtótájékoztatón. Az idei fesztivál szlogenje: Tökéletes sokszínűség, ennek fényében 19 társulat vesz részt rajta, 14 országból, több mint 30 koreográfiával.
 – A Belgrádi Táncfesztivál feladata, hogy tökéletesen különbözzön mindentől ami körülvesz bennünket, és önmagától is, hogy bátran léphessen előre, és felülmúljon minden korábbit. A fesztiválnak új trendeket kell diktálnia, és bátorságot adni az újdonságra. Büszke vagyok a fiatal szerzőkre, akiket bátran be merünk mutatni a fesztiválon. Eddig is megmutattuk azt, hogy megvan a képességünk, hogy felismerjük a jövő sztárjait – mondta Aja Jung, a Belgrádi Táncfesztivál igazgatója.
 – Az eddigi fesztiválokon már több mint 500 előadást láthatott a közönség. Valóban jelentős rendezvényről van szó, amely mutatója annak, hogy Szerbia elismert a világon – mondta Dragana Milošević, tartományi művelődési titkár.
 – Hálásak vagyunk, hogy már 20. alkalommal házigazdaként is részt vehetünk a fesztiválon. Újvidék világszerte elismert társulatokat fog vendégül látni. Az, hogy ezt megtehetjük, leginkább a Szerb Nemzeti Színháznak köszönhető – hangsúlyozta Dalibor Rožić, az újvidéki Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja.
A sajtótájékoztatón jelen volt Anika Ben David svéd nagykövet is. Bejelentette, hogy március 9-én és 10-én Európa egyik legrangosabb társulata, a svéd Göteborgi Opera Tánctársulat (Goteborgs Operans Danskompani) lép fel az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. Giles Norman, Kanada nagykövete pedig elmondta, hogy március 14-én és 15-én a vancouveri Kidd Pivot társulat érkezik Újvidékre. Szabadkán egy olasz társulat fog fellépni két előadással: március 27-én és 28-án a Szabadkai Népszínházban. A fesztivál április 10-éig tart, a programokat a www.belgradedancefestival.com oldalon lehet követni.

Nyitókép: Albert Éva felvétele