2024. július 19., péntek

Női Művészeti Múzeum létesül

Maja Gojković szerint a nők közötti szolidaritás a legfontosabb

A nemzetközi nőnap alkalmából rendezték meg a már hagyományosnak számító A kultúra nőnemű (Kultura je ženskog roda) elnevezésű találkozót. A belgrádi Néprajzi Múzeumban tartott összejövetelen, a kulturális intézmények igazgatói, művészek és a civil szektor képviselői gyűltek össze, hogy megvitassák a nők helyzetét a kultúra területén, valamint a társadalom más szegmenseiben. Az eseményen Maja Gojković kulturális miniszter is részt vett.
A miniszter beszédében kiemelte,  hogy a szolidaritás a legfontosabb a nők helyzetének javításában, valamint elmondta, idén a Női Művészeti Múzeumnak és a Milena Pavlović Barilli Galériának a felépítésén dolgoznak a nők kreativitásának előmozdítása érdekében.
– Fontos, hogy egy kicsit többet legyünk ugyanazon az oldalon, mert akkor jobban hallatszik a hangunk. Meg kell értenünk, hogy a férfi nemmel való teljes egyenlőség eléréséhez az egyetlen válasz a nők közötti szolidaritás. Ha abszolút támogatást adunk egymásnak, akkor nagy sikerünk lesz, amelyre törekszünk – hangsúlyozta Gojković, aki hozzátette, a köztársasági és a tartományi alapítású kulturális intézményekben az alkalmazottak több mint 60 százaléka nő, helyi szinteken pedig még magasabb ez a szám.
Gojković megemlítette, hogy tavaly ezen az összejövetelen megígérte, hogy Szerbia Női Művészeti Múzeumot kap, és hangsúlyozta, hogy ma már azzal büszkélkedhet, hogy elkészült a projekt műszaki dokumentációja, és hamarosan a munkálatok is megkezdődhetnek.
– Tavaly Nadežda Petrović nagy művészre emlékeztünk, aki a nemek közötti egyenlőség egyik megalapozója hazánkban. Idén viszont Milena Pavlović Barillinek szenteljük az évet – mondta Gojković.
A nemek közötti egyenlőség szerbiai történetéről szólva a miniszter megemlítette, hogy március 8-át az 1857-es New York-i női tüntetésekre emlékezve ünnepeljük, amikor a női munkások az utcára vonultak és jobb pozíciót követeltek. Szerbiában 1842-ben Mihailo Obrenović adott engedélyt egy leányiskola megnyitására.

Nyitókép: pixabay.com