2024. július 16., kedd

Összekovácsolják a magyar közösséget

A csonoplyai fiatalok lelkes csapata hatalmas lendülettel dolgozik a megmaradásért

A csonoplyai Mindenszentek Plébánia Ifjúsági csoportja a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban is bemutatta Hámori István Péter: Azt mondták, a villa üres című kétfelvonásos bohózatát. Az előadás előtt a jelenlévőket Hugyik Karolina, a Népkör Kulturális Bizottságának elnöke köszöntötte, és bemutatta a társulatot.

− Az Ifjúsági csoport három évvel ezelőtt anyanyelvápoló csoportként alakult, eddig a falu közösségi programjaiban szerepeltek, ott voltak az Ötösfogaton, de a hagyományőrzés sem áll távol tőlük, mivel betlehemes játékokat, farsangi és más ünnepköröket felelevenítő szokásokat is bemutattak.  Idén áprilisban először szerepeltek a Nagykikindán megrendezett XXVIII. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, ahol a szakmai zsűri közösségteremtő tevékenységéért Garai Béla-díjjal, és a Szabadkai Népszínház társulatának különdíjával tüntette ki őket. A kétfelvonásos bohózatot Bosnyák Annamária rendezte.

A történet főszereplője az egyetlen fiú, a 17 éves Gardi Roland (Sperhakni), aki próbál betörni egy üresnek vélt házba, ahol tulajdonképpen minden nő odahaza tartózkodik.

− Mindenki másnak képzel, a legidősebb hölgy pl. az öccsének, van aki azt hiszi, hogy bérgyilkos vagyok, de apapótlót is képviselek, tehát nagyon sokszínű a szerepem, és mindegyikben igen komikus helyzet adódik, pedig csak egy értékes nyakéket szeretnék megszerezni. Igazából egyik szerep sem én vagyok, de mindegyiket magaménak érezhetem. A próbák kb. másfél hónapja kezdődtek, kicsit rázós volt, mert naponta néha 2–3 órát is próbáltunk mire összeállt az egész, rengeteg szöveg van, de zökkenőmentesen megy minden, és már többfelé is bemutattuk a darabot – sorolta Gardi Roland.

Az előadásban heten szerepelnek, ideértve a rendezőt, Bosnyák Annamáriát, a rendezőasszisztens és a súgó pedig ft. Hajdú László.

Ádám Mónika, aki idén fejezi be a középiskolát, elmondta, eleinte senki sem hitt abban, hogy öt hét alatt betanulják és színre viszik az előadást, ugyanis korábban csak rövid színdarabokat mutattak be.

− A suli mellett nehéz volt próbákra járni, de köszönve a rendezőnek és az atyának, szinte rekord idő alatt sikerült mindent begyakorolni, sőt, különdíjakat is nyertünk a kikindai szemlén, ami szerintem hatalmas elismerés és további munkára ösztönzi a csoportot. Az előadásban Aranka szerepét játszom, aki rámenős, szeretné megkaparintani a  vagyont és a betörőt, emellett iszik is. A történetben a betörő a villa összes női lakójával találkozik, és ebből igen komikus helyzetek adódnak, hiszen mindig másnak adja ki magát – sorolta Ádám Mónika.

Hozzátette, tekintettel arra, hogy Csonoplyán már csak kevés magyar fiatal maradt, mindannyian fontosnak tartják, hogy tovább ápolják az egykor nagy múltra visszatekintő amatőr színjátszást és a néptáncot. Tervükben az atya és Bosnyák Mónika személyében lelkes támogatókra találtak, így biztos abban, hogy a faluban sikerül összekovácsolni a megmaradt és itthon maradt magyar közösséget.

Nyitókép: A csonoplyai társulat legutóbb a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban mutatta be a bohózatot (Paraczky László felvétele)