2024. július 16., kedd

Aki a népmesét szereti...

Csantavéren tartották meg a II. Vajdasági Népmesemondó Találkozót

Szombaton tartották meg másodízben a Vajdasági Népmesemondó Találkozót a csantavéri Bartók Béla Művelődési Egyesületben. Az eseményre több mint húsz gyermek érkezett, hogy részt vegyen azon a sok-sok színes és tartalmas programon, amelyet Vukelity Csilla, a helyi Hunyadi János Általános Iskola tanítónője szervezett meg.

– A népmesemondó találkozó elsődleges célja az ismerkedés, barátkozás és a tapasztalatcsere volt, mindezek mellett a móka és a kacagás sem maradhatott el. A rendezvény több mint húsz alsó tagozatos általános iskolás gyermek részvételével zajlott. Igyekeztünk változatos programokkal kedveskedni nekik, hogy maradandó élményekkel térhessenek haza. A találkozót egy ismerkedős játékkal kezdtük, Szabó Szabolcs vezetésével, ezután a helyi Viktória foltvarró kör közreműködésével kreatív alkotóműhelyre is sor került. A kézműves foglalkozáson a gyerekek bábokat készítettek, vagyis olyan mesebeli figurákat, amikkel a későbbiekben akár meséket is elő tudnak adni. Ezt követően a bácskertesi Toldi István, Mesefa-díjas mesemondó élőszavas előadását hallgathatták meg a jelenlévők. A gyerekek által nagyon sokat tanulhattak az élőszavas mesemondásról is. Az eseményt továbbá Bakos Árpád énekes-zenész és Bakos Réka népdalénekes népzene- és hangszerbemutatója is színesítette, végezetül pedig a Magyar Népmese Színház Az aranytollú madár című interaktív előadását is megtekinthették a résztvevők, majd zárásként a gyermekek ajándékokkal, emléklappal, sok örömmel és emlékkel köszöntek el egymástól – emelte ki Vukelity Csilla, s mint hozzátette, a rendezvényen több meseműhely-vezető és élőszavas mesemondó is megjelent.

– Ez mindenképp egy pozitív visszacsatolás számomra. Örülök, hogy ellátogattak hozzánk és támogatnak minket a munkánkban. A beszélgetésünk során tudtuk egymást inspirálni is, de megannyi tapasztalatot is cseréltünk. Szeretnénk, ha a népmesemondás hagyománya újra élne és virágozna Csantavéren, ezért jövőre is újra várjuk a mi kis vajdasági népmesemondóinkat, hogy ismét eltölthessünk velük egy sokszínű és vidám délutánt – mondta az esemény szervezője.

A fiatal tanító néni már hosszú-hosszú évek óta rajong a mesékért, ezért két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy megalakítja saját meseműhelyét, mely jelenleg öt tagot számlál. A kis mesemondók ez alatt az idő alatt már számos versenyen megmérettették magukat. Hatalmas motiváltsággal és lelkesedéssel tanulnak és fejlődnek annak érdekében, hogy minél jobb eredményeket érjenek el.

– Igyekszünk nemcsak vajdasági, de magyarországi versenyeken is részt venni. Az utóbbi időszakban egyebek mellett Nagyharsányon, Orosházán és Szegeden is jártunk, de a Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági versenyen is sikereket arattak a gyerekek. Ugyanakkor részt vettünk az AMAPED – Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete által meghirdetett 15. jubileumi mesemondó versenyen is, ahol 527 résztvevő közül a szakmai zsűri a csantavéri mesemondókat is díjazta. Mostanáig már minden mesemondónak van valamilyen elismerése különféle megmérettetésekről, nem is akármilyen. Nagyon ügyesek a lányok, bízom benne, hogy a továbbiakban is szeretnének majd mesemondással foglalkozni – zárta gondolatait Vukelity Csilla.

A II. Vajdasági Népmesemondó Találkozó Szabadka Város támogatásával jött létre.

Nyitókép: A gyerekek maradandó élményekkel tértek haza (Dér Dianna felvétele)