2024. július 27., szombat

Minden, mi szemnek, fülnek kedves

Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

Augusztus 17-e és 20-a között tartják meg Magyarország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol csaknem ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik és vásárolhatják meg az érdeklődők, valamint csaknem száz látványműhelyben ki is próbálhatják az egyes mesterségeket – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Magyar–Török Kulturális Évad alkalmából mintegy húsz török alkotóművész vesz részt a fesztiválon. A legkülönlegesebb mesterség az ebru festés lesz, ahol egy edénybe töltött víz tetejére öntött festék segítségével jelenítenek meg mintákat a papíron. Mellette többek között kalligráfus, nemez- és bábkészítő mester, szövő, rézműves és üvegfújó mesterek, valamint népzenészek és néptáncosok érkeznek a rendezvényre, hogy minél szélesebb körben bemutassák a látogatóknak a török kulturális hagyományokat. A rendezvény idei kiemelt célja, hogy bemutassa a török hatásokat a magyar népművészetben. Ennek keretében a két nemzet népi díszítőművészetében fellelhető olyan hasonlóságokat is megismerhetik az érdeklődők a látványműhelyekben és a mesterségbemutatókon, mint a gránátalma, a tulipán vagy a kacsos-indás motívum.

Sok más műhely mellett az asszonyműhelyben a Galgamente népi kézimunkáit, díszítményeit, hímzéseit, mutatják be, és ki is lehet próbálni azokat. A székkötő műhelyben az érdeklődők végig követhetik egy szék ülőkéjének elkészítését, amely hagyományos baranyai sváb kötés és az egész világon egyedülálló, de elmélyedhetnek a Zala vármegyei hetési hímzés, letenyei hímzés vagy a zalai fehér hímzés öltéstechnikájában is. Megismerkedhetnek továbbá a Pannónia csipke történetével, a Kis-Balaton környékének viseletkultúrájával vagy a gyöngyösnecc készítésével is.

A Dísz téren, a Hagyományok Háza Fabatka Porta népi játszóterén sok más mellett gyerekjátszóval, kézműves-foglalkozásokkal, koncertekkel, táncházzal, mesemondókkal és a régi idők játékaival várják a családokat, de a Bihari Népművészeti Egyesület Góré népi játszóháza és a Bodorka Népmesei Kiskonyhája szintén tartalmas programokat kínál kicsiknek és nagyoknak.

A díszvendég ország mellett üzbég, kazah, koreai, mongol, türkmén, kínai, angol és lengyel mesterek is gazdagítják az idei rendezvény programját. Kínából kalligráfus, Üzbegisztánból szőnyegszövő, miniatűrfestő, ékszerkészítő és harangkészítő mester érkezik, Koreából a hagyományos hanji készítését ismerhetik meg, az Egyesült Királyságból érkező kalapkészítő mester pedig történelmi és kortárs nemezkalapokat készít, a hagyományos kézi nemezelési technikákat alkalmazva.

A Szentháromság téri nagyszínpadon a fesztivál minden napján a magyar nép- és világzene olyan jeles képviselői lépnek fel, mint Pál István Szalonna és Bandája, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, Petrás Mária és Zenekara, Tímár Sára és Zenekara, Fitos Dezső Társulat és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A divat iránt érdeklő közönséget pedig a népi ihletésű, újragondolt ruhákat felvonultató FolkTREND divatshown várják.

Augusztus 20-án ünnepélyes aratófelvonulással és kenyéráldással köszöntik majd Szent István napját és az új kenyér ünnepét. (MTI)

Mesterségek Ünnepe Facebook-oldal

Mesterségek Ünnepe Facebook-oldal

Nyitókép: cultura.hu