2024. augusztus 13., kedd

Itt a hetedik Banksy Londonban

Banksy szóvivője mondta, hogy érdemes figyelnünk, hiszen a nemrégiben feltűnt hat állatfestményt egy újabb követheti. Így is lett: egy piranháknak tűnő halraj a hetedik mű, amely egy rendőrségi dobozon kapott helyet London pénzügyi negyedében.

A közösségi médiában elterjedtek a találgatások arról, hogy mit jelent az utcai művész legutóbbi állatsorozata, amely a múlt héten Londonban tűnt fel. Van köztük egy hegyi kecske, egy pár elefánt, három majom, egy farkas, két pelikán, egy nagymacska, és most a halak. A The Guardian azt írta, hogy Banksy támogató szervezete, a Pest Control Office szerint „a közelmúltban megjelent új képek mélyebb jelentőségéről még túl korai lenne elméleteket gyártani”. A lap szerint „a művész látásmódja egyszerű: a legújabb utcai művek legfőbb szándéka, hogy felvidítsa a közönséget egy olyan időszakban, amikor az újságok címlapjai egyre sivárabbak, és a fényt gyakran nehezebb észrevenni, mint az árnyékot”.

A falfestményt, amely a rendőrdobozt akváriummá alakította, CCTV kamerák vették fel, mielőtt a rendőrök megvizsgálták, és jelenleg várnak az utasításra, hogy mit tegyenek vele. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a londoni City rendőrsége Ludgate Hillben lévő dobozában károkat okoztak” – mondta Andy Spooner nyomozói főfelügyelő.

Eddig Banksy hét falfestménye közül kettőt eltávolítottak néhány órával azután, hogy észrevették. A dél-londoni Peckhamben fehér parabolaantennára festett farkast csütörtökön fényes nappal lopta el egy csuklyás férfitrió, míg London északkeleti részén egy csupasz hirdetőtáblára szórt nagymacskát távolított el egy vállalkozó.