2024. augusztus 15., csütörtök

Párját ritkító római kori leletek

Vincze Máté: a Brigetio területén végzett ásatás világviszonylatban is jelentős

A Brigetio területén végzett ásatás világviszonylatban is jelentős a római kori régészeti feltárások között –  hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.

Vincze Máté, aki a Brigetio katonai fürdőjének feltárását bemutató nyílt nap alkalmából látogatott el a komáromi helyszínre, elmondta, hogy egy tanásatásról van szó, ahol minden évben a régészhallgatók nyári szakmai gyakorlatot végeznek. Immár 30 éve tart Komáromban az egykori római város és erőd feltárása – tette hozzá.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy csak négy-öt Brigetióhoz fogható katona- és polgárváros van, amely fennmaradt a római világból. Az elmúlt évtizedekből egyértelműen kiderült, hogy Komárom egy kiemelkedő római város, a birodalom egyik ékköve volt. Korábban Komáromban megtalálták az egykori római polgárváros nyomait, a város határában pedig az egykori katonai város nyomait. Az elmúlt évtizedekben a magyar régész szakma nagy része itt tanult, és itt vált a magyar régészet a világban keresetté – mutatott rá.

Vincze Máté elmondta, hogy a régészek talajradaros előzetes térképvizsgálata alapján a jövőben egy kórházépület, valamint a fürdőhöz kapcsolódó egyéb katonai épületek várnak még feltárásra.

Szerda délután a közönség is megtekinthette az ásatás eddigi eredményeit. Vincze Máté azt mondta: aki nem tudott ezen részt venni, az látogasson el a 2023-ban átadott komáromi Brigetio Öröksége Látogatóközpontba, ahol a Brigetio öröksége című állandó régészeti kiállítás látványos, interaktív formában mutatja be az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Komáromi Klapka György Múzeum együttműködésében 1992 óta zajló feltárások legszebb leleteit, köztük falfestményeket, tárgyakat és különféle struktúrákat.  

Vincze Máté beszélt arról is, hogy az ásatás eddigi eredményeit is bemutató látogatóközpont másfél milliárd forintos önkormányzati, kormányzati és európai uniós összefogással valósult meg. A későbbi tervek között van egy szabadtéri régészeti park kialakítása, amelynek kiviteli tervei és alapmunkálatai már elkészültek, a források biztosítása azonban arra vár, hogy véget érjen a háborús helyzet és enyhüljön a gazdasági nehézség – magyarázta az államtitkár.

Brigetio egy 15–20 ezer lakosú virágzó multikulturális vidéki város volt, ahova a Római Birodalom minden szegletéből érkeztek emberek katonaként vagy a rajta áthaladó limes-úton folyó kereskedelmi forgalom résztvevőjeként. Az egykori Brigetio három részből állt: a polgárvárosból, a katonavárosból és a legiotáborból.

Az elmúlt négy évben a katonai fürdőt tárták fel, amely a legiotáboron belül a legnagyobb épület volt, 6-7 ezer négyzetméteren terült el.