2024. július 29., hétfő

Óbecsén lesz a kórustalálkozó

Vasárnap délután 13 kórus mutatkozik be

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében – egy év kihagyást követően – ismét megszervezik a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját.

– A huszonegyedik Kóruspódiumnak – amelynek társszervezője és házigazdája az idén 25 éves jubileumát ünneplő Óbecsei Schola Cantorum énekkar – október 17-én az óbecsei Szűz Mária Mennybevétele templom ad otthont.

A 16.30 órakor kezdődő kórusünnep keretében tizenhárom kórus mutatkozik be – vendégkórusként pedig az óbecsei Városi Kórus (helyi pravoszláv kórus) lép fel. A Találkozón új kórusként köszönthetjük az Európa Kollégium énekkarát, valamint a zentai Musica Tisiana kórust is. Öröm számunkra, hogy hosszú idő után a szabadkai Pro Musica Kamarakórust ismét köszönthetjük a rendezvényen – a kamarakórus a nemrég alakult női énekkarral érkezik az idei Kóruspódiumra.

Az ez évi Kóruspódium a Himnusz közös éneklésével keződik, majd az egybegyűlteket ft. Fuderer László plébános úr köszönti. Ezt követően dr. Rokay Zoltán atya ünnepi gondolatait hallgathatjuk meg – dr. Rokay Zoltán atya ösztönzésére jött létre az Óbecsei Schola Cantorum énekkar, és a mai napig gondot visel a kórusról.

A Vajdasági Magyar Kórusok XXI. Találkozóját mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitja meg.

A közös záróének az idén a Boldogasszony anyánk lesz, ugyanakkor az idei évben – a járványügyi helyzett miatt – ez rendhagyó módon lesz vezényelve: az Óbecsei Schola Cantorum énekkar az oltár elé kivonulva fogja elindítani gyönyörű nemzeti énekünket, míg a többi kórus a helyén maradva énekeli majd azt – olvasható a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség közleményében.