2024. július 29., hétfő
OSCAR-DÍJ

Az Arany Pálma-díjas Titánt nevezi be Franciaország

Az idén Arany Pálma-díjjal elismert Julia Ducournau Titán című című filmje képviseli Franciaországot a legjobb nemzetközi film Oscar-mezőnyében – jelentette be tegnap a Francia Nemzeti Filmközpont (CNC).

A 37 éves rendező pszichothrillerének főszerepeit Agathe Rousselle és Vincent Lindon alakította. A filmben Alexia (Rousselle) gyerekkorában autóbalesetet szenved, ezért titánt ültetnek be a koponyájába. A sérült gyermeket apja mellőzi, ami súlyos személyiségtorzulást okoz nála, mire felnő. A produkciót nyári bemutatása óta több mint 300 ezer néző látta Franciaországban, Amerikában pedig – ahol október elejétől játsszák – bevétele már meghaladta az egymillió dollárt.

A Titán mellett Audrey Diwan Velencében Arany Oroszlán-díjjal elismert L'évenement című abortuszdrámája és Cédric Jimenez krimije, a Marseille északi része versenyzett az Oscar-nevezésért.

Tavaly a francia Oscar-nevezésről döntő bizottság Filippo Meneghetti Ketten című filmjét indította a díjért a legjobb nemzetközi film kategóriában.