2024. július 29., hétfő

Szorgos, ügyes kezek munkája

Kiállítás nyílt a szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímző szakköre tagjainak munkáiból

Tegnap megnyílt a hétéves fennállását ünneplő szabadkai Lányi Ernő Gránátalma hímző szakkör tárlata. Az egybegyűlteket Mihályi Katalin, a Lányi Ernő IME elnöke köszöntötte.

– Az elmúlt években ezek a szorgos, ügyes kezű asszonyok rengeteg díjat kaptak Magyarországon és rangos helyekre jutottak el a munkáik, például a Budai Várba, a budapesti Nemzeti Szalonba, Békéscsabára, Nagykanizsára, Kiskunhalasra, és úgy gondoltuk, meg kell mutatnunk a hét év alkotótermésének színe-javát. Annál is inkább, hiszen a nyáron az Országos Népművészeti Kiállításon csipke kategóriában Sebők Valéria Gránátalma-díjat kapott. Tudva azt, hogy a népi- és ipari művészet legjobbjai szerepelnek a budapesti kiállításon, ez egy óriási érdem. Nagy örömünkre a Gránátalma szakkör szebbnél szebb munkái most ezen a tárlaton is megtekinthetőek. Számunkra nagyon fontos az, hogy a szabadkai közönség is lássa azt, hogy milyen jelentős alkotómunkával öregbítik városunk és egész Vajdaság hírnevét. Nagy köszönet jár mindenkinek, aki hisz bennük/bennünk és támogatja a munkánkat, az alkotóink tehetségének a kibontakozását – hallottuk Mihályi Katalintól.

Silling Léda a kiállítás megnyitóján (Fotó: Gergely Árpád)

Silling Léda a kiállítás megnyitóján (Fotó: Gergely Árpád)

A kiállítást dr. Silling Léda néprajzkutató méltatta.

– A gránátalma motívuma a magyar kultúrában pontosan nyomon követhető. Még Mátyás király udvarában, felesége Magyarországra költözésével jelentek meg felénk az első ilyen formák. Beatrix magával hozta udvartartásával a reneszánsz motívumkincset. A királyi udvarból a nemesség vette át ezt, majd lassan leszivárgott az alsóbb, népi körökbe. A népi díszítőkultúra, legyen az akár az építészetben, a bútorokon vagy a lakástextileken, őrzi máig. A termékenység, a szerelem és az élet szimbóluma ez a növény. De egyházi körökben más jelentése is van. A középkori Mária-kultusz idején a gránátalma számtalan magját a Szűzanya erényire és mérhetetlen irgalmára vonatkoztatták. Ezért a Szűz Mária-képeken gyakori a gránátalmás brokátminta. A kiállításon az egyházi és a polgári textilek is bemutatásra kerültek – mondta egyebek közt Silling Léda.

A tárlaton jelen volt Baráth Gábor Gergely, az MNT oktatási bizottságának elnöke, Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár, Szécsiné Rédei Éva és munkatársai a halasi Csipkemúzeumból, Bálint Ágota, a szabadkai önkormányzat hivatalvezető helyettese, Magosi Zsuzsanna polgármesteri tanácsos, Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, valamint Dobó Márta, a palicsi helyi közösség tanácsának elnöke.