2024. július 28., vasárnap

Széchenyi példájából ma is tanulhatunk

Az ÉMPE honismereti versenyén az általános iskolásoknál első helyen végzett a magyarkanizsai J. J. Zmaj, a középiskolásoknál pedig a szabadkai Bosa Milićević iskola csapata

Széchenyi István élete és munkássága volt a témája az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete  hagyományos Kárpát-medencei Honismereti Versenyének. E megmérettetésnek – amely egyidős az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületével – immár 15 éve ad otthont a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola. A tegnap megtartott vetélkedőn 23 általános iskolai és 6 középiskolai csapat vett részt.

A honismereti verseny célja, hogy a vajdasági magyar diákok nagyobb és szélesebb tudást szerezzenek történelmünkről, kultúránkról, és minden évben történelmünkből más-más témakört dolgoz fel. Idén Széchenyi István életére és munkásságára esett a választás, születésének 230. évfordulója kapcsán.

– Múltunk, történelmünk ismerete a fiatalok számára mindig nagyon fontos és jelentős. Gróf Széchenyi István nem csak a magyar történelem szempontjából töltött be fontos szerepet, hanem emberként, politikusként olyan példát mutat számunkra, amelyből a fiatalok épülhetnek, tanulhatnak – mondta egyebek között Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntőjében.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Úgy gondolom, hogy valamennyien, akik erre a versenyre készültek, valahol Széchenyit úgy őrzik meg a szívükben, hogy olyan ember volt, akinek tettei, cselekvése igazán példamutatóak és követendők – hallottuk Hajnal Jenőtől.

Weiss Vesna, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatója kiemelte, az oktatási intézmény az idén  ünnepli fennállásának 165. évfordulóját.

– A verseny jó alkalom, hogy megemlékezzünk Széchenyi Istvánról, aki arra ösztönöz minket, hogy Merjünk nagyok lenni, s valóban nem olyan nehéz, de legyünk egyszersmind bölcsek is! – idézte az igazgatónő Széchenyi gondolatát.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A vetélkedőre háromtagú csapatok érkeztek Szabadkáról, Palicsról, Hajdújárásról, Óbecséről, Bácsfeketehegyről, Adáról, Magyarkanizsáról, Temerinből, Szenttamásról, Gombosról, Horgosról, Szajánról, Tordáról, Magyarittabéről, Törökkanizsáról, Zentáról, Kisoroszról és Csantavérről.

Mint De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke kifejtette, fontos az, hogy az idén mintegy 100 diák gyűlt össze Vajdaság minden részéből, és a magyar történelemmel, kultúrával kapcsolatos ismereteiket gazdagították e megmérettetés által is. Változatos, ötletes feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, a jó szerepléshez a tudásra, kreativitásra, csapatmunkára, bizonyos előtudásra volt szükség.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A teljesítményeket zsűri értékelte. Az általános iskolások csapatait Sárosi Gabriella és Csőke Márta történelem szakos tanár, Szalma Viktória és Kosányi Debóra képzőművészet szakos tanárok értékelték. A középiskolai csapatok munkáját dr. Mészáros Zoltán történész, Weiss Rudolf és Herbut Hegedűs Anna történelem tanárok, valamint Sándor Laura képzőművész minősítette. A zsűritagok nevében Mészáros Zoltán köszöntötte a versenyzőket. Hangsúlyozta: – Ha versenyzünk is egymással, nem szabad, hogy egymás ellenségei legyünk, hanem csak vetélytársai és meg kell, hogy legyen közöttünk az a fajta összefogás, amely felülírja azt, hogy éppen versenyben vagyunk.

A résztvevő diákok könyvjutalomban és ajándékcsomagban részesültek, illetve egy oklevéllel is gazdagodtak.

A versenyen az alábbi eredmény született:

Az általános iskolásoknál első helyen végzett a magyarkanizsai J. J. Zmaj Általános Iskola Mágnások elnevezésű csapata és az adai cseh Károly ÁI Selyemtenyésztési Társulat elnevezésű csoportja. A második helyezett a szabadkai Széchenyi István ÁI Haza és haladás csoportja végzett, a harmadik szintén az említett iskola Hitel nevű csapata.

A középiskolásoknál első lett a szabadkai Bosa Milićević iskola Reformkor nevű diákcsoporja, a második helyen a szabadkai Svetozar Marković gimnázium Lánchíd csapata, a harmadik szintén e gimnázium Soproni kaszinó nevű versenyzői gárdája.