2024. július 16., kedd

Akiket Petőfi Sándor kötött össze

Szűts-Novák Rita előadásában Arany János és Tompa Mihály irodalmi kapcsolatairól hallhattak a szabadkai MTTK hallgatói

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói ebben az évben is egy érdekes és tartalmas előadást követhettek figyelemmel a nemzeti ünnepünk alkalmával. Szűts-Novák Rita doktorjelölt, az Országos Széchényi Könyvtár tájékoztató könyvtárosa „Kedves Jánosom! lelkemnek híven s végig szeretett barátja!” címmel tartott előadást az online térben. Ennek fő témája Arany János és Tompa Mihály költők kapcsolata volt.

Többi között arról is szó esett, hogy a 2017-es esztendő nemcsak a reformáció emlékéve volt, hiszen akkor Arany János és Tompa Mihály születésének 200. évfordulójáról is megemlékeztünk. Ennek kapcsán két kiállítást tartottak az Országos Széchényi Könyvtárban. A „Más csak levelenként kapja a borostyánt…” – Kincsek, kultusz, hatástörténet Arany János munkásságát mutatta be. A másik, „Nincs talán még elfeledve a dal” című kiállítás pedig Tompa Mihállyal foglalkozott. Szűts-Novák Rita elődásában kifejtette, hogy szoros kapcsolat van a reformáció és a két alkotó között, hiszen Arany János az egyik legnagyobb református költőnk, Tompa Mihály pedig református lelkészként a kálvinizmus jelentős képviselője volt a 19. századi magyar irodalomban.

A költők triumvirátusa, vagyis Arany János, Petőfi Sándor és Tompa Mihály akarva-akaratlanul is hatással voltak egymással – nemcsak az irodalmi munkásságukban, hanem a magánéletükben is.

Érdekesség, hogy Arany János és Tompa Mihály Petőfinek köszönhetően ismerkedtek meg egymással. Annak ellenére, hogy évekig leveleztek egymással, csak néhányszor találkoztak személyesen. Ugyanabban az évben születtek, együtt osztoztak a Petőfi iránt való gyászban, és barátjuk halála után ugyanúgy megbotránkoztak azon, hogy Szendrey Júlia olyan hamar ,,eldobta az özvegyi fátylat”.

Az első irodalmi kapcsolat Arany János és Tompa Mihály között a Kisfaludy Társaság 1846-os pályázata volt. Mindketten beküldték a pályamunkájukat, és Arany János került ki győztesen a Toldi című művével. Kevesen tudják, hogy Tompa Mihály lett a második helyezett Szuhay Mátyás című elbeszélő költeményével.

Arany János és Tompa Mihály 1952 februárjában találkoztak először, amikor a Toldi szerzője a nagykőrösi gimnáziumban tanított. Ezt megelőzően öt évig leveleztek egymással. Arany János csak évek múltán viszonozta a látogatást, amikor 1855-ben családjával Hanván, Tompa Mihály otthonában vendégeskedett. A két család ekkor nagyobb kirándulásokat tett a környéken.

Az előadás során az is elhangzott, hogy a 19. században Toldy Ferencen kívül Arany János folytatta a legkiterjedtebb irodalmi levelezést. A második világháború során ezek egy része elpusztult. A levelezésének kétharmada, vagyis mintegy 2000 levél maradt fenn. Érdekesség, hogy Arany levelezésének gyűjteményében kevesebb az általa írt, mint a hozzá küldött levél. Tompa Mihályra az ellenkezője jellemző, mivel többnyire az általa írt levelek maradtak fenn, és kevés neki címzett levelet ismerünk. Ezek többségét Arany János küldte neki. A két költő leveleinek eredeti kéziratait ma az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum őrzi.