2024. július 31., szerda

A Móricz- és Örkény-ösztöndíjak nyertesei

Megjelent a fiatal íróknak és irodalmároknak, valamint drámaíróknak szóló Móricz Zsigmond- és Örkény István-ösztöndíjak 2021. évi nyerteseinek névsora.

A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett ösztöndíjak célja, hogy segítséget nyújtsonak tehetséges alkotóknak a pályakezdéshez. A Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj a fiatal írókat, irodalmárokat segíti szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti művek létrehozásában, az Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy új magyar színművek létrejöttét támogassa.

A Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíj kuratóriuma március 11-i ülésén döntött az idei ösztöndíjakról. A meghirdetett felhívásra összesen 125 érvényes pályázat érkezett. A kuratórium két fordulóban hozott döntést a 13 nyertes – Biró István, Biró Zsombor Aurél, Élő Csenge Enikő, Gódza Csilla Boglárka, Hegedüs Veronika, Horváth Florencia Dorina, Jánoki-Kis Viktória, Kertész Dávid, Locker Dávid Mátyás, Nagy Lea, Regős Mátyás, Székely Márton Áron és Székely Zoárd – személyéről. Az első szavazási fordulóban a beérkezett pályázatok közül a legjobb 30-at választották ki, majd közülük a második fordulóban 13 pályázót jelöltek ki ösztöndíjasnak.

Az Örkény István Drámaírói Ösztöndíj kuratóriuma március 9-én és március 12-én tartott ülésén döntött az ez évi nyertesekről. A döntésnek megfelelően a 32 pályázó közül ösztöndíjban részesül Darvasi Áron Sündisznótánc, Horváth János Antal Csak egy kis munka, Kondacs Gergely Pál Bunker és Szabó Róbert Csaba Szeptember végén című pályaműve.