2024. július 17., szerda

Szeretettel verset mondani

Némedi Imre fődíjas lett az ajkai Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozón

Lovag dr. Némedi Imrét sokan az egykori Szabadkai Rádió műsorvezetőjeként ismerik. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanára évtizedek óta foglalkozik versmondással. Elmondása szerint Horváth Emma, egykori latintanárnője középiskolás korában felfedezte, hogy tehetsége van a versmondáshoz, és megkérte, hogy jöjjön el az Életjel próbáira. Már harminchét éve mond verset kisebb kihagyásokkal. Mint fogalmaz, azóta a versmondásra nem hobbiként, hanem szenvedélyként tekint, és úgy gondolja, hogy ez egy szellemet és lelket pihentető tevékenység. Szerinte a versmondás akkor jó, ha szeretettel csináljuk.

Nemrég Ajkán járt a 41. „Himnusz minden időben” Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozón, ahonnan a felnőtt kategória első helyezettjeként és a találkozó fődíjasaként tért haza. Némedi Imrétől megtudhattuk, hogy ez a megmérettetés több mint negyvenéves történetre nyúlik vissza, hiszen Nagy László fia, Nagy András már a költő halálát követő évben édesapja tiszteletére megszervezte a róla elnevezett emlékversenyt.

– 1980-ban tartották meg az első megmérettetést, és a főcíme mindig is az volt, hogy Himnusz minden időben. Tavaly Horváth Emma tanárnő rábeszélésére vettem részt, és meg is nyertem a versenyt. Nagy András, a költő fia kezet szorított velem, és megkért, hogy az idén is jöjjek el. András azóta sajnos elhunyt, és ez rányomta a bélyegét az idei verseny hangulatára. Mivel ígéretet tettem neki, úgy döntöttem, idén is elmegyek Ajkára – mondta Némedi Imre. Mint fogalmazott, a felnőttek mezőnyében volt néhány erős versmondó, akik bárhol megállták volna a helyüket. A Himnusz minden időben Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozón négy kategóriában lehet benevezni. Az első csoportba tartoznak az általános iskola 5. és 6. osztályos diákjai, a másodikba a 7. és 8. osztályosok, a harmadik kategória képviselői a középiskolás tanulók, a negyedik csoportba pedig a felnőtt versmondók sorolhatók.

– Egy nagyon szép és tartalmas rendezvény ez a megmérettetés. A versenyen két szöveget kell elmondani, verset vagy prózát. Az egyiket az egyetemes magyar irodalomból, a másikat pedig Nagy László versei vagy műfordításai közül kell kiválasztani. Az első nap, szombaton tartották a selejtezőt, vasárnap pedig a döntőt. A kettő között, szombat délután ellátogattunk Iszkázra, Nagy László szülőházába. Miután körbevezettek bennünket, egy nagyon szép műsort tekinthettünk meg. Egy győri házaspár megzenésített verseket adott elő. Az összeállításukban túlnyomórészt Nagy László versei szerepeltek, ám az Ady-centenárium kapcsán egy Ady-verset is előadtak. Ez azért volt érdekes számomra, mert én pontosan egy ilyen kombinációval indultam. Az egyetemes magyar irodalomból Ady Endre Imádság háború után című versét választottam. Nagy Lászlónak van egy írása, amelyben azokat szólítja meg, akik kritizálják Ady Endrét annak ellenére, hogy ők még semmit sem tettek le az asztalra. Ez A föltámadás szomorúsága című szöveg, és ezt adtam elő a verseny döntőjében. Ez a kombináció elnyerte a zsűri tetszését – mesélte Némedi Imre. Mint mondta, nagyon jól érezte magát a versenyen, a többi résztvevő is kedvesen fogadta, a társaság is kellemes volt. A zsűriben többek között Fehér Ildikó és Dóczy Péter színművészek, Fenyvesi Ottó költő, valamint Nagy Réka Borbála, Nagy László unokája ültek.

Némedi Imre szerint a vajdasági versmondó versenyek többségére nem nevezhetnek felnőttek, mivel azok az általános és középiskolás diákoknak, esetleg az egyetemi hallgatóknak szólnak. Ezzel szemben a magyarországi versmondóversenyek a felnőttek számára is nyitottak. Ezeken nemcsak a középkorúak vesznek részt, hanem a nyugdíjasok is.

– Az egyik versenyen találkoztam egy nyolcvanéves nénivel. Látszott rajta, hogy nagyon sokat készült a megmérettetésre. Nagyon jó látni, hogy vannak ilyen emberek, akik ennyi évesen komolyan veszik a versmondást. Velük szemben vannak olyanok, akik egy hónappal a verseny előtt kezdik el a szövegtanulást. Amikor tavaly eldöntöttem, hogy indulok a Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozón, akkor már novemberben elkezdtem memorizálni a szöveget. Decemberre már tudtam fejből, ám ezután még dolgoztam rajta. Nem szeretek kiállni a közönség elé egy olyan szöveggel, amelyet egy hónappal a fellépés előtt még nem tudtam fejből – szögezte le Némedi Imre. Hozzátette, nagyon jó, ha a versmondó mellett van egy hozzáértő személy, aki útmutatást ad neki. Szerinte ez sokaknál hiányzik.

Némedi Imre elmondta, hogy több versmondó versenyen is részt szeretne venni, és célja, hogy elnyerje a Radnóti-díjat. Erre jövőre lesz alkalma a budapesti megmérettetésen, amelyre már az idén ősszel megkezdi a felkészülést.