2024. július 17., szerda

A legújabb muzeológiai kutatások tükrében

Bemutatták a Szabadkai Városi Múzeum évkönyvének legújabb számait

Ma mutatták be a Museion, a Szabadkai Városi Múzeum évkönyvének 15. és 16. számát. Az esemény kapcsán a tanulmányok szerzői röviden ismertették munkáikat a közönségnek. Hicsik Dóra, az intézmény könyvtárosa elmondta, hogy az évkönyvek a Szabadkai Városi Múzeumban dolgozó szakemberek kutatásait tartalmazzák.

Az írások a régészet, a néprajz, a történelem, a művészettörténet, a pedagógia és a biológia területéről születtek. A 16. számban Neda Dimovski a bácsfeketehegyi temető feltárásáról, Korhecz Papp Zsuzsanna Falkoner Ferenc három oltárképének restaurálásáról ír. Ljubica Vuković Dulić Boschan Györgyről értekezik, és ezt a tanulmányt a múzeum kiállításával együtt érdekes olvasni. Ninkov K. Olga egy nagyon érdekes naplót talált, amelynek segítségével képet kapuk arról, hogy milyen volt a száz évvel ezelőtti tanítóképző, illetve az első világháború hétköznapjaiba is betekintést nyerhetünk. Az egyik legérdekesebb KajdocsiLovász Gabriella és Mihájlovity Anikó írása, akik a héten megnyitásra kerülő A természet és az ember című kiállítást már megmutatták az óvodásoknak és az iskolásoknak. Munkájukban a tárlattal kapcsolatos pedagógiai tapasztalataikról számolnak be. Papp Árpád pedig a térképészet egyik műfajáról írt – nyilatkozta Hicsik Dóra.

Hulló Istvántól, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójától megtudtuk, hogy a Museion bemutatóját a Szerbiai múzeumok, Tíz nap 10-től tízig programsorozat keretében rendezték meg. A szerbiai múzeumok egész héten gazdag programmal várják a látogatókat, így a Szabadkai Városi Múzeum is.