2024. július 17., szerda

Nyári program a művészet szerelmeseinek

Még lehet jelentkezni a Malomfesztivál alkotótáboraiba
Pillanatkép az egyik tavalyi alkotótáborról

Pillanatkép az egyik tavalyi alkotótáborról

A nagy sikerre való tekintettel az idén is lesznek alkotótáborok a Malomfesztivál előtt. Ezeket augusztus 9-e és 14-e között rendezik meg Oromon. Azoknak a fiataloknak a jelentkezését várják, akiket érdekel a művészet, és szeretnék tartalmasan eltölteni a nyarukat. A részletekről Szerda Zsófia szervezőt kérdeztük.

– A fesztivál előtti hat napon öt táborunk lesz. Az idei újításunk az animációs tábor lesz. Ennek keretében a résztvevők animációs filmet fognak készíteni. Ezt Vajda Melinda budapesti animációsfilm-alkotó fogja vezetni. Bárki jelentkezhet, nincs semmilyen előképzettségi felvétel. Az idén a színésztábor helyett színháztáborunk lesz, amelyet Puskás Zoltán színész-rendező és Góli Kornélia dramaturg, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára fognak tartani. Az idén nemcsak színészek jelentkezését várjuk, hanem minden olyan színházkedvelő emberét, akit érdekel a rendezés, a dramaturgia, a díszlet- és jelmeztervezés, a színpadi mozgás, koreográfia. A résztvevők öt nap alatt egy kisebb előadást fognak létrehozni – osztotta meg velünk Szerda Zsófia. Mint hozzátette, a fotós tábor vezetője az előző évhez hasonlóan Michael Bowring angol fotós lesz. A részvételhez alapszintű angoltudás szükséges. A zenei tábort Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína vezetik. Ide azok jelentkezhetnek, akik alapszinten játszanak valamilyen hangszeren.

– Az ötödik az irodalmi tábor, amelyet Oláh Tamás fog vezetni. A vendégelőadók Bakos Petra egyetemi tanár, Berényi Emőke szerkesztő, kritikus, Bíró Tímea költő, újságíró, Celler Kiss Tamás költő, Cirok Szabó István költő és Gömöri Eszter slammer lesznek. Ebbe a táborba azokat várjuk, akik szeretnek írni. Az esti program során előadások, filmvetítések, koncertek és beszélgetések lesznek. A táborok részvételi díja 6000 dinár, amely magában foglalja az oktatást és a napi háromszori étkezést. Lehet kérni vegán és húsos menüt is, az idén már a helyszínen, a tavaly elkészült konyhánkban fogunk főzni. A táborbemutatók a fesztivál nulladik napján lesznek. Az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez a rendezvény hasznos, hiszen minden résztvevő fejlődni tud, és a fiatalok szórakozva tanulhatnak olyan emberektől, akikre felnéznek – szögezte le Szerda Zsófia.

A Malomfesztivál alkotótáboraiba június végéig lehet jelentkezni Szerda Zsófiánál a desiresofi@gmail.com e-mail-címen, valamint egy rövid életrajzot is mellékelni kell. Részletek a Malomfesztivál Facebook-oldalán.