2024. július 17., szerda

A sokszínű vidék élettörténetei

Bemutatták a Vajdaság, én így szeretlek! című interjúkötetet

Tegnap tartották meg Fehér Márta, a Hét Nap újságírónőjének könyvbemutatóját a Magyar Médiaházban. A Vajdaság, én így szeretlek! című interjúkötet a Hét Nap gondozásában jelent meg, a kiadványt Agárdi Gábor, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztője méltatta.

A könyv tizenhat interjút tartalmaz, amelyek különböző nemzetiségű emberekkel készültek.

– Azt szerettem volna bemutatni, hogy mennyi olyan ember van Vajdaságban, akik ugyanúgy szeretik ezt a vidéket, mint én. Nagyon sokak fejében megfordul az a gondolat, hogy elmenjenek innen, mert szerintük máshol jobb és szebb. Ez nem egy itt marasztaló könyv, hanem arról szól, hogy ez a vidék szerethető – mondta Fehér Márta. Mint hozzátette, sok helyen járt már Vajdaságban, de mindig rácsodálkozik arra, hogy milyen szép a mi vidékünk. Ebben a kötetben a gyerekkori élményeit is belevitte.

– Mindegyik nemzeti közösségből találni kellett egy interjúalanyt, és számomra az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy kiválasszam a magyar anyanyelvű alanyt. Engem az fogott meg a könyv írása kapcsán, hogy az emberek mennyire tudnak szeretni egy-egy helyet – osztotta meg velünk tapasztalatait a könyvbemutatón Fehér Márta.

A kötet fotóit Kartali Róbert, a Hét Nap újságírója készítette, aki a szerzővel tartott vajdasági körutazása során. Mint kiemelte, nagyon élvezte a munkát, mivel sok érdekes emberrel találkoztak, és szép helyeken jártak.

Lackó Lénárd, a könyv grafikai szerkesztője elmondta, hogy hálás feladat egy ilyen gazdag illusztrációkkal, fotókkal, vendégszövegekkel rendelkező kötettel dolgozni. A tervezés során szabad kezet kapott a szerzőtől, ám az oldalak elkészültével mindig kikérte a szerző és a fotós véleményét.

Kothenc Tamara, a kiadvány lektora nagyon élvezte a munkát, hiszen a szövegek olvasás közben teljesen magával ragadták. Seffer Róbert, a könyv másik lektora hozzátette, hogy nagyon sokat lehet tanulni a kötetből. Szerinte olyan, mint egy történelemkönyv, csak sokkal olvasmányosabb.

László Edit, a Hét Nap igazgatónője elmondta, hogy a kiadvány azért egyedülálló, mert nemcsak a magyar kisebbséget mutatja be, hanem azt a harmóniát is, amely Vajdaságot jellemzi.

A Vajdaság, én így szeretlek! című kiadványt a Hét Nap szerkesztőségében lehet megvásárolni Szabadkán, az Ago Mamužić utca 11/1. szám alatt, illetve megrendelhető a 024/555-586-os telefonszámon.