2024. július 17., szerda

Énekszó és tánc egész héten

A Talentum Ifjúsági és Néptánctáborban több mint száz gyermek vesz részt

A VII. Talentum Ifjúsági és Néptánctábor szombaton vette kezdetét, és csütörtök este zárul. Az előző évekhez hasonlóan a tábor helyszíne a horgosi Túrú-tanya. Az idén 107 résztvevő jelentkezett, akik Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról, Tordáról, Zentáról, Hajdújárásról, Palicsról és Szabadkáról érkeztek. A tábor lakói a néptáncoktatáson kívül közösségi játékokon vehetnek részt. A napi program az esti táncházzal zárul. A jelenlevők első este a Zagyva Banda koncertjét élvezhették.

– Három korcsoportba osztottuk a tábor résztvevőit. Minden évben igyekszünk a legjobb néptáncpedagógusokat hívni, és ez mindig meg is valósult. Az idén is nagyon jó csapat állt össze. A legnagyobbakkal Almási Berta és Módos Máté foglalkoznak, akik magyarózdi és Küküllő menti táncokat tanítanak nekik. Ebbe a korcsoportba a hetedik osztályosoktól az egyetemistákig soroltuk be a résztvevőket. A középső korcsoportba az ötödikesek és a hatodikosok tartoznak. Velük Sikentánc Szilveszter és Váradi Enikő foglalkozik. Ők viski táncot tanulnak. A legkisebbeket, vagyis az elsőtől negyedik osztályosokat Józsa Tamás és Marosy Gerda oktatják. A tábort gálaműsorral zárjuk, amelyen a gyerekek bemutatják a tanult anyagot a szülőknek. Ez csütörtökön este 7 órakor lesz. A szülők betekintést nyerhetnek az egész heti tevékenységbe, hiszen a táncokon kívül a közösségi játékokból is kapnak egy is ízelítőt – osztotta meg lapunkkal az alapinformációkat Brezovszki Tamara, a tábor szervezője. Mint hozzátette, a gyerekek minden évben elégedetten távoznak a táborból, és nem szívesen hagyják el a helyszínt. Az egyhetes munka alatt megszeretik az oktatókat, és sok életre szóló barátság kötődik.

Ottjártunkkor mindegyik csoportban lázasan folyt a munka. Pörögtek a szoknyák, dobogtak a tánccipők, szólt a zene. Az ötödikesek és a hatodikosok épp népi énekeket tanultak Sikentánc Szilveszter és Váradi Enikő vezetésével.

– A gyerekeknek kárpátaljai táncokat tanítunk, méghozzá Visk település táncait. A kolléganőm, Váradi Enikő viski születésű. Az ő dédmamájának a táncát tanítjuk egy felvételről. Nagyon jól megy a munka a gyerekekkel, annak ellenére, hogy ez nehéz tánc – mondta Sikentánc Szilveszter.

A palicsi Kuktin Nikolett már több éve visszajár a táborba, mivel jól érzi itt magát.

– Nagyon szeretek táncolni, az életem része. Ez egy olyan hely, ahol az ember szabad lehet, és mindenki azt csinálja, amit szeret. A csapatjátékokon én is a csapatvezetők között vagyok. Mindenki ezt a programot várja a legjobban, azért hogy megmérettesse magát – tudtuk meg Kuktin Nikolett-től.