2024. július 17., szerda

Örvényben

Egy egész estés dokumentumfilm elsősorban rólunk, vajdasági magyarokról és arról, hogy a menni vagy maradni kérdés újra foglalkoztatja az embereket

Örvényben munkacímmel teljes estét betöltő, kétrészes dokumentumfilmet készít Siflis Zoltán filmrendező. A napokban fejeződött be a több hónapig tartó terepi forgatás. A film előkészítése természetesen nem akkor kezdődött, amikor 2013 júniusában nekifogott a forgatásnak, így a rendezővel a filmhez vezető útról is beszélgettünk.

– Ha jól emlékszem, négy évvel ezelőtt merült fel bennem a gondolat, hogy filmet kell forgatni a közelmúlt balkáni eseményeiről és az utána eltelt időszakról. Akkor fogalmazódott meg az ötlet, amikor egyszer alaposabban átnéztem a háborús években, a NATO-bombázások alatt általam forgatott archív felvételeket. Nagy hatással voltak rám az évekkel korábban készült riportok, események. Ezeknek felhasználásával mindenképpen filmet kell forgatni – gondoltam. – mesélte Siflis Zoltán.

– Tulajdonképpen akkor kezdődött el a forgatás, amikor csapatunkkal a kilencvenes évek elejétől rendszeresen tudósításokat kellett készítenünk a kényszermozgósításokról, a háborús hétköznapokról a Duna Televíziónak és Magyar Televíziónak. Akkor még nem döntöttem el, hogy arról az időszakról majd egyszer filmet is forgatok. De azt már akkor tudtam, felismertem, hogy idővel minden dokumentált esemény fontos mozgóképi dokumentum, forrás lesz, forrás lehet számunkra, ami majd az utókor számára feleleveníti, újra átélhetővé teszi azt az időszakot. És természetesen filmes kiindulópont lehet egyszer majd egy szerzői dokumentumfilm készítéshez. Ez is történt. Jóval a miloševići rezsim megdöntése után kezdett komolyan foglalkoztatni közelmúltunk dokumentumfilmes, sorsábrázoló feldolgozása, elbeszélése. Két évvel ezelőtt írtam meg a forgatókönyv, azaz a szinopszis első változatát. 2012 decemberében jelentkeztem az MTVA / Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap / Ember Judit elnevezésű dokumentumfilmes pályázatára, és meg is kaptam a támogatást.

 Melyek a film kiindulási alapjának szempontjai, és miről szól a film?

– Hogy miről is szeretnék mesélni ebben a filmben? Elsősorban rólunk, vajdasági magyarokról. Arról, hogy a trianoni döntés után, majd 1944/45-ben, aztán a ’90-es években, a NATO-bombázások alatt, után és napjainkban, amikor Szerbia gőzerővel dolgozik, hogy az európai közösség tagja legyen – közben kettős állampolgárok lettünk – negyedszer is a menni vagy maradni kérdés foglalkoztatja az embereket. Ismét tömegesen csomagolni kezdtek. Azokról szól a készülő dokumentumfilm, akik elmentek, akik közben visszajöttek, akik maradnak és akik elmenni készülnek. A filmben szeretném összehasonlítani, összekapcsolni a múlt társadalmi állapotát, hangulatát a jelenkor problémáival.

 Hol tart a filmmel? Kik a stáb tagjai?

– Az elmúlt hónapokban Vajdaságban és Magyarországon forgattunk, tizenöt szereplővel. December közepén fejeztük be a film terepi forgatását. Most kezdődik a mintegy 40 órányi felvett anyag kijegyzetelése, szerkesztése, vágása. A film megszerkesztésére öt hónap áll a rendelkezésre. Nagyon bízom abban, hogy e fontos posztprodukciós szakasszal is sikeresen megbirkózunk. Ebben a szakaszban dől el, hogy milyen lesz a film. A film hosszát 100-110 percre terveztük. Az alábbi munkatársak segítenek a film elkészítésében: az operatőr Hoffmann Artúr, segédoperatőr Lukácsa Attila, vágók Erdudac Antal és Farkas Miklós, riporter munkatárs Németh Ernő, felvételvezető Szilágyi Dorottya, a film gyártásvezetője Szohár Ferenc Budapestről, a film zenéjét Jovančić Miroslav jegyzi. Dramaturgként és szaktanácsadóként még majd mások is bekapcsolódnak a munkába. A film bemutatását 2015 első felében tervezzük.