2024. július 17., szerda

Menni vagy nem lenni

Kisjátékfilm arról, miért mennek el az elmenők és miért marad, aki maradni kész

Miért érdemes maradni és mi ösztönzi az embereket elvándorlásra. Egy szerelmi történeten keresztül ezzel foglalkozik a Menni vagy nem lenni című film, amelyet Doroszlón forgattak. A rendező Goretić Péter, a forgatókönyvet Lennert Móger Tímea írta.

– Két hónapja ismerjük egymást a rendezővel. Ő rendezői szakon szeretne tanulni Budapesten, én pedig mondtam, hogy érdekel a forgatókönyvírás, szeretném ebben kipróbálni magam. Előálltam az ötletemmel. A környezetemből vettem a témát: a külföldre vándorlás fokozottan érezhető ott, ahol egyébként is kicsi a közösség – mesélte nekünk Lennert Móger Tímea – Kisjátékfilm, két fiatal drámája. Egy szerelmi szál fogja össze a történetet, a fiú elmegy Angliába, a lány itt marad. Megpróbáltuk mindkét oldalt megvilágítani, az elvándorlást és az itt maradást is, miért érdemes maradni és mi ösztönzi az embereket elvándorlásra, de választ nem adunk. A nézőre bízzuk, hogy ő milyen választ ad.

Ahogy a forgatókönyvíró mesélte, a rendezővel átdolgozták a forgatókönyvet majd kiírtak egy szereplőválogatást, amely skype-castingok formájában zajlott, s így a jelentkezőket eleve kamerán keresztül látták. Meglepte őket, hogy milyen sokan jelentkeztek, köztük sok hivatásos színművész is. A két főszereplő is két fiatal színész: Lőrinc Tímea és Dévai Zoltán.

– Fontos is volt, hogy a két főszereplő hivatásos színész legyen, hiszen a film párbeszédekre épül. Van két nyugat-bácskai színészünk is, Péter István és Mészáros László, egyikük a bácskertesi, másikuk a doroszlói művelődési egyesületben tevékenykedett éveken keresztül. Vannak még statiszták, akik a helyiek, a doroszlóiak, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának a tagjai, merthogy Doroszlón forgattuk a filmet a csatornahíd lábánál álló, ma már nem működő kis kocsmában. Van benti és van kinti jelenet is, jó volt a környezet, a helyiek pedig nagyon nyitottak voltak, mindenben a segítségünkre voltak – mondta Tímea, aki arra is utalt, hogy nem szeretnék szélnek ereszteni ezt a jónak bizonyult csapatot a film után, hanem már érik is a következő forgatókönyv.

A film elkészítéséhez pályáztak a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesülettel a tartománynál és vállalkozókhoz is fordultak. A projektet támogatta Siflis Zoltán filmrendező és a régió több egyesülete, szervezete, köztük a Dunatáj civil szervezet, ahogyan a helyiek is. A film operatőre Vécsey Dániel, de a forgatásra eljött Hoffmann Artúr is. A stábfotós Stock János volt, a sminkes Pál Rita.

A forgatás befejeződött, most az utómunkálatoknál tartanak. A film bemutatója májusra várható.