2024. szeptember 3., kedd

Deák Ferencről az őszi filmvetítésen

Vicsek Károly filmrendező szerzőiest-sorozata keretében csütörtökön bemutatták a Gyökérverés a semmibe című 2004-es filmjét a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében. Ebben Deák Ferenc beszél munkásságáról. Vicsek számos filmjében dolgozott együtt az íróval. A filmvetítést követően Oláh Tamás beszélgetett a rendezővel, valamint az est vendégével, Urbán Andrással. A film- és színházi rendezők először első moziélményükről számoltak be, majd Vicsek Deák Ferenccel való közös munkájáról beszélt.

– Deák Ferenc korán felismerte a mozgókép és a színház rejtette lehetőségeket. Amerikai típusú író, aki úgy vélte, ha egy regényből nem készül film, akkor az nem is olyan értékes – mondta.

Vicsek és Deák első közös munkája a Parlag című film volt 1974-ben.

Arra a kérdésre, hogy fontos-e, hogy a kisebbségi művészet politikával foglalkozzon, Urbán András rendező elmondta:

– Nem feltétlen politizáló a művészet, politikai jelentése és hatása azonban van. El tudok fogadni egy apolitikus művészeti politikát is. Egy olyan kommersz, simulékony művészeti koncepció volt érvényben, amit nehéz volt lerombolni. Nem feltétlenül válik valami jelentőssé azért, mert szociológiai témákkal foglalkozik. A Fekete Hullámtól kezdve Vicsek is egyfajta szókimondásról beszél, és ez is egyfajta felelősség – tette hozzá Urbán.

A Gyökérverés a semmibe című film volt a harmadik portréfilm, amely vetítésre került. A szerzőiest-sorozat november 5-én zárul.