2024. szeptember 3., kedd

„Sötét, véres és ördögien vicces”

Karácsonyra mutatják be az amerikai mozikban Quentin Tarantino Aljas nyolcas című új játékfilmjét

Havas tájakon és egy faházban játszódik Quentin Tarantino karácsonykor érkező új filmje, az Aljas nyolcas (The Hateful Eight). A Django elszabadul után ismét westernt rendezett Tarantino, méghozzá egy véres kamaradarabot, az elvárt kitűnő szereplőgárdával. A film nagy része egy hegyi fogadóban játszódik – ide tér be a hóvihar elől a címbeli nyolc személy, akik közül egyik sem az a kimondottan megbízható, törvényesen élő mintapolgár.

A film története szerint a polgárháború utáni Wyomingban járunk, ahol egy fejvadász (Kurt Russell) és foglya (Jennifer Jason Leigh) egy postakocsival igyekszik Red Rock városába, útjuk során pedig két olyan figurába botlanak, mint egy egykori katona (Samuel L. Jackson) és egy gyanús seriff (Walton Goggins). Ők négyen egy hatalmas hóvihar elől menekülnek be egy vendéglőbe, ahol egy még érdekesebb társaság várja őket. Red Rock hóhéra (Tim Roth), egy cowboy (Michael Madsen), egy csendes tábornok (Bruce Dern) és egy rejtélyes mexikói (Demián Bichir). Ebben a díszes társaságban mindenki meg akar ölni valakit – Tarantino új mozijának egyik szereplője sem bízik a másikban, mégis egy fedél alatt kell tölteniük az éjszakát. A kényszerű összezártság eredménye ármány és intrika. Vajon túlélik-e a vihart az egymás megtévesztésével és átverésével boldogulni próbáló gazemberek – és ki nevet majd a végén?

A „sötét, véres és ördögien vicces” film látványvilága nagyon különleges lesz, ugyanis Robert Richardson operatőr az utoljára a hatvanas évek nagy bibliai eposzaiban használt 70 mm-es nyersanyagra vette fel. Az Aljas nyolcas, amelynek zenéjéért a negyven év után először westernzenét szerző Ennio Morricone felel majd, december 25-én érkezik a rendkívül ritka, 70 mm-es technikával rendelkező amerikai mozikba, majd január 8-án minden másik amerikai moziba. Tarantino új filmjét Magyarországon 2016. január 7-én mutatják be.