2024. szeptember 3., kedd

Medve, indiánok, régi társak és természet ellen

Leonardo DiCaprio hegyi emberré vedlik Alejandro González Iñárritu A visszatérő című filmjében

Tarantino havas westernjével egy időben érkezik a mozikba Alejandro González Iñárritu szintén vadnyugati túléléstörténete, A visszatérő (The Revenant), amely egy 19. század első felében élt prémvadász viszontagságait meséli el. A cím a főszereplő csodával határos megmenekülésére utal: Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) prémvadászt megtépte egy medve a vadonban, majd a sebesült férfit magára hagyták a társai (Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter). Glass azonban nem halt meg, bosszút fogadott, és kétszáz mérföldet gyalogolva az őt cserbenhagyó társai után eredt.

A történet egyszerűnek tűnik, a megvalósítás viszont szemkápráztatóan egyedi. Alejandro González Inárritu rendező és Emmanuel Lubezki operatőr a négy Oscar-díjjal jutalmazott Birdmanben dolgozott először együtt, és egy sajátos virtuóz filmnyelvet fejlesztettek ki az életközepi válság, illetve a színházi sürgés-forgás ábrázolására. A visszatérőhöz is egy lenyűgöző képi világot találtak ki és valósítottak meg. A minél nagyobb valósághűség érdekében számítógépes trükkök nélkül, Kanada, az érintetlenhez nagyon közel álló természeti tájaiban, a Sziklás-hegységben forgattak, és csak természetes fényt használtak. Ezért tűnnek homályosnak, fakónak és szürkének a képek, szóval pontosan olyannak, ahogy ezek a hegyi tájak kinézhetnek télen.

A lélegzetelállító filmelőzetes megjelenésével már sokan rebesgetni kezdték, hogy ez lesz az a film, amely meghozza Leonardo DiCapriónak a várva várt Oscar-díjat. A hegyi emberré átvedlő színész sohasem nézett még ki ennyire csapzottan: rongyokban, koszosan, bozontos szakállal és hajjal harcol medvével, indiánokkal és régi társaival, csúszik-mászik a megfagyott földön, lóháton menekül kétségbeesetten.

A visszatérőt december 25-én mutatják be Amerikában, Európa számos országába januárban érkezik meg a film.