2024. szeptember 3., kedd

Star Wars: Az ébredő erő

Szerdán éjjel felébred az erő, és a jelek szerint még jó sokáig velünk lesz

Alig néhány nap van hátra a 2015-ös év legjobban várt filmje, a Star Wars: Az ébredő Erő bemutatójáig, amellyel kezdetét veszi a filmtörténelem legnépszerűbb sci-fi eposzának újabb korszaka.

Miután néhány éve George Lucas dollármilliárdokért eladta a Star Wars-filmek jogait a Disney filmstúdiónak, majd felröppent a hír, miszerint az új epizódot az a J. J. Abrams fogja rendezni, aki megalkotta a kultikus Lost televíziósorozatot, valamint az új Star Trek-filmekkel már bebizonyította, hogy magabiztosan mozog a sci-fi műfaj világában, a rajongókat valóban új remény töltötte el, hogy az új fejezet – az első három rész, egyesek által szentségtörőnek kikiáltott fejezetei után – méltó folytatása lehet az őstrilógiának. A várakozást csak fokozta a hír, hogy a hetedik részhez csatlakozott Lawrence Kasdan, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér forgatókönyvírója, valamint az új szereplők mellett visszatérnek a klasszikus trilógia hősei, vagyis Luke (Mark Hamill), Leia (Carrie Fisher), Han Solo (Harrison Ford), az elnyűhetetlen droidok (C-3PO, R2-D2) és Chewbacca is.

A film körül hatalmas a titokzatosság, J. J. Abrams mindenkivel titoktartási szerződést kötött, az előzetesekben pedig mesterien csak annyit mutatott be, amennyivel a rajongókat végleg levette a lábáról, és teljes homályba burkolta a hetedik epizód történetét, amelyről csupán annyit lehet biztosan tudni, hogy harminc évvel A Jedi visszatér után játszódik. A kiszivárgott hírek szerint a Galaktikus Birodalom Snoke Nagyúrral (Andy Serkis) és tanítványával, Kylo Rennel (Adam Driver) Első Rend néven újjászerveződik, velük szemben pedig egy jó útra tért rohamosztagos, Finn (John Boyega), a roncsvadász Rey (Daisy Ridley), aki a pletykák szerint Han és Leia lánya, valamint egy X-szárnyú vadászgép pilótája, Poe Dameron (Oscar Isaac) veszi fel a harcot. Nem tudni viszont, mi lesz a sorsa a filmben Lukenak és Han Solónak, de egy biztos, a film pazar látvány lesz, követi az őstrilógia koszos-poros világát, valamint újra feltűnik a jó öreg TIE Fighterek és X-Wingek mellett a sokunk kultikus űrhajója, a Millenum Falcon.

Alighogy az új epizód mozikba kerül, rögtön melegíthetünk a folytatásokra is, mivel nemcsak a következő, nyolcadik epizód előkészületei zajlanak, hanem javában folyik a forgatása a történethez kapcsolódó, különálló, úgynevezett spinoff részek közül a Rouge One-nak. Úgy néz ki az erő sokáig velünk lesz.