2024. július 19., péntek

Az olvasás és a könyv kultusza folyamatos létküzdelem

Elkezdődött a zEetna 10. irodalmi fesztiválja

A vulkáni kitörések közelségét többnyire a földlökések gyakoriságának növekedése jelzi, magát a vulkáni működést pedig – a kitörés típusától függően – heves robbanás vagy robbanássorozat vezeti be. Talán nem túlzás azt állítani, hogy hasonlóképpen kezdett el működni 15 évvel ezelőtt a zEtna internetes irodalmi folyóirat, a kortárs (nem csak) vajdasági irodalom vulkán alatti magazinja, amelynek csütörtök este, Babics Imre magyarországi költő irodalmi estjével tárta ki kapuit a zEtna sorrendben tizedik, jubiláris irodalmi fesztiválja.

Beszédes István, a zEtna folyóirat moderátora és a rendezvénysorozat főszervezője a fesztivál életében elmúlt egy évtizedet összegezve elmondta, hogy a kezdetekben összművészeti fesztiválként lett megszervezve a rendezvénysorozat, amelyeken az irodalmon kívül a társművészetek is megjelentek, s ezek továbbra is folyamatosan jelen vannak, csak nem akkora intenzitással, mint a korábbi években. A rendezvénysorozat középpontjában szereplő irodalmi párbeszéden kívül pedig lényegesek voltak azok a kerekasztal-beszélgetések is, amelyeken az irodalom helyzetét vitatták meg a szerzők, a folyóirat szerkesztők és a kiadók, s a fesztiválon folyamatosan jelen voltak a különféle irodalmi folyóiratok is, különös hangsúllyal a helyzetük taglalására, és arra, hogy az online világ milyen hatással van ezekre a nyomtatott kiadványokra.

– Ezenkívül jó tudni, hogy ebben a térben, amely az irodalomtól, valamint a művészetektől is lassan elzárkózik, és egészen más értékek kerülnek felszínre, a fesztivál rendezvényein és más esteken is keresztül foglalkoztak azzal a csenddel és meg nem értéssel, amely a művészetek körül tapasztalható – jegyezte meg a fesztivál főszervezője, s hozzáfűzte, hogy minden tőlük telhetőt megtettek a folyamat lassítása, illetve átalakítása érdekében, amire felhasználták az új médiumokat is.

Beszédes továbbá kiemelte a több mint kétszáz közönségtalálkozót is, amelyeken folyamatosan arra törekedtek, hogy az élő irodalom élettere minél szélesebb legyen.

– Másfél évtizeddel ezelőtt az online tér olyan bolygónak tűnt, amelyet be lehetett lakni, s nagy kihívás volt irodalmi értékekkel megtelíteni ezt – mesélte István. Hozzáfűzte azt is, hogy lassan ez a tér is megtelik mindenféle szöveggel, és ilyen szempontból az irodalomnak az interneten keresztül kifejtett hatása is csökkenőben van.

– Az olvasás, a könyv kultusza folyamatos létküzdelem, s nem jók a tendenciák. Sok olyan kérdés is felmerült az előző években megrendezett fesztiválokon, hogy miképpen is lehetne ezekkel szembeszegülni. Ez szerintem nemcsak az írók dolga, hanem a mai médianyilvánosságé is, s erről tudnia kellene a szélesebb kultúrpolitikának is – jegyezte meg végül Beszédes.

 Pénteken este a Zentai Alkotóházban megrendezett Folyóirat- kultúra és online nyilvánosság elnevezésű tudományos tanácskozás és kerekasztal-beszélgetés első része után Miroslav Jovančić szabadkai képzőművész és zenész kiállítását nyitották meg a fesztivál keretében, majd pedig a Tiszatáj, az Új Forrás és a Spanyolnátha folyóiratok mutatkoztak be, a fesztiváli felolvasások után, a Mojo klubban Zoran Dukić – Miroslav Jovančić – Verebes Ernő trió koncertjével ért véget a rendezvény első napja.