2024. július 18., csütörtök

Új közeg a világ szemléletére

Internetes művészeti folyóirattal rukkolnak elő az újvidéki Magyar Tanszékre járó egyetemisták

Az idei Nyári Ifjúsági Játékok utolsó napján, a Még élünk sátorban egy rendhagyó performance keretén belül egy új internetes művészeti folyóirattal ismerkedhettek meg a fiatalok. A bemutató alatt a Jelfolyam szerkesztői és szerzői egy hatalmas akváriumban különböző tárgyakat helyeztek el a díszhalak mellett, amelyek orrukkal bökdösték e tárgyakat. Közben a Jelfolyam szerkesztői bemutatták folyóiratukat és saját verseiket.


– A Jelfolyamban szeretnénk egy új, általunk megteremtett közegben elhelyezni a szövegeinket, s ebben az új közegben szeretnénk mi is szemlélni a körülöttünk lévő világot– tudtuk meg Barlog Károlytól, a szerkesztőbizottság egyik tagjától, az újvidéki BTK harmadéves hallgatójától, aki egyben hozzáfűzte azt is, hogy természetesen igyekszenek maximálisan kiaknázni a világháló adta lehetőségeket s kialakítani egy olyan médiatárat, ahol a szövegek mellett helyet kapnak a szerzők által készített videók, zenék. Ugyanakkor mivel képzőművészekkel is rendelkeznek, egy képtárat is ki szándékoznak alakítani.

A folyóiratot egyébként olyan, tehetséges, Magyar Tanszékre járó egyetemisták készítik, akik máshol nem kaptak publikációs lehetőséget.

– E fiatalok egyik nagy problémája, hogy elhitték azt, hogy a nagy múlttal rendelkező folyóiratokhoz nem lehet felkapaszkodni. Egyszerűen nem merik megjelentetni szövegeiket s egyrészt azért van a Jelfolyam, ahol baráti közegben találhatja magát a szerző, s itt könnyebben fel tud szabadulni. Mi megteremtjük számukra ezt a közeget. Másrészt pedig sok folyóirat van s ezek egymáshoz lökdösik ezeket a fiatal szerzőket, akiknek a végén elegük lesz ebből – tudtuk meg Barlogtól. Az online irodalmi portálon kívül a Jelfolyam szerkesztői negyedévenként, félévenként szeretnének egy nyomtatott kiadványt is megjelentetni. Ezt egyfajta antológia formájában képzelték el, amelyben az internetes kiadás legerősebb szövegei jelennének meg. Barlog Károly elmondta azt is, hogy természetesen szeretnének együttműködést kialakítani a már működő kortárs művészeti folyóiratokkal (DNS, zEtna, Sikoly) is.

– A jelenlegi folyóiratok fogyatékosságai közé tartozik az is, hogy nem tudnak egymással együttműködni, nem tudják felmérni, hogy mekkorát tudnának robbantani akkor, ha össze tudna fogni kettő vagy több folyóirat, illetve kiadó. Mi szeretnénk közös projektumokat kialakítani. Szerintem ez az együttműködés mindkét fél számára kölcsönösen eredményes lenne – nyilatkozta Barlog , akitől egyben azt is megtudtuk, hogy tanév kezdetén már elérhető s olvasható lesz az irodalmi portál a www.junior.felkol.org.yu/jelfolyam

internetes címen.