2024. augusztus 2., péntek

Az új Makró?

T. Kiss Tamás A tükörtestvér című regénye a kritikustusán

Az Olvass be újra! című kritikai beszélgetéssorozat gerillái még az egy hétig húzódó május eleji láblógatás előtt lecsaptak az egyetemisták szabadcsapataira, és ismét kritikustusázni hívták őket az újvidéki Művészklub pincehelyiségébe. Ezúttal a Magyar Tanszék hallgatói, Fehér Dorottya, Lábadi Lénárd és Penovác Sára igyekeztek apró darabjaira cincálni T. Kiss Tamás A tükörtestvér című regényét, amely a Forum Könyvkiadó regénypályázatának 2011. évi díjnyertes munkájaként decemberben jelent meg.

A beszélgetést vezető Patócs László azonnal a közepébe vágott, és új terminust bevezetve pszichedelikus bölcsészlektűrként határozta meg a kötet műfaját: mint mondta, a szöveg egy betépett, enyhén skizofrén alak pszeudo-valóságképzeteit tartalmazza. Ezzel ugyan egyetértettek a fiatal kritikusok, az azonban nagyobb fejtörést okozott nekik, hogy kicsoda az elbeszélő, és mi történik vele valójában: egyáltalán van-e értelme elemezni a cselekményt egy olyan könyvnél, amelynek már a borítóján is át van húzva a valóság szó? Bár megegyeztek abban, hogy a cím erőltetettnek tűnik, a kötet mottójául választott Foucault-idézet irodalomelméleti közhely (amely egyébként a huszonéves szerző térpoétikai témában íródott mesterdolgozatában is helyet kapott), a tipográfiai megoldások mégis ötletesek, szerintük a narrátor személye körüli teljes bizonytalanság kihat az olvasási metódusra is. Tovább nehezíti ezt az elbeszélő mozgó identitása, hiszen énképe a két központi várostól, Kanizsától, a szülőhelytől és Szegedtől, a diákélet helyszínétől függően folyton változik, sőt leginkább a senki földjén vesztegel. Talán ennek a sehová sem jutásnak az érzékeltetése miatt játszik fontos szerepet az első és az utolsó fejezetben az időkapszula, hiszen az azzal való utazás mintha törölné, meg nem történtté tenné a regényben foglaltakat. Azok nagy része pedig az ivás, szívás és egyetemre járás hármasa körül forog, megspékelve némi pszichologizáló baráti társalgással és reménytelen love storyval.

A tükörtestvért eddigi kritikusai a farmernadrágos prózával rokonították, s noha ez a kifejezés nem alkalmazható maradéktalanul a szövegre, felvethető a párhuzama Végel László Egy makró emlékiratai című regényével. Mint Patócs László hangsúlyozta, leginkább a nyelvezetük miatt érdemes felhívni erre a figyelmet, hiszen sajátos szóhasználatuk generációs problémákról is árulkodik. Ennek kapcsán vita bontakozott ki arról, hogy nemzedéki vagy esetleg ifjúsági regénynek tekinthető-e a könyv. Ebbe a körbe bekapcsolódott a közönség is, de csak azt illetően sikerült dűlőre jutni, hogy T. Kiss Tamás nyelve hiteles, megtalálta a hangját, s – noha nem Tolnai köpönyegéből bújt elő – egy fiktív irodalomtörténetben biztosan helyet kapna. A szokásos értékelésen a kötet 7.57 pontot kapott, két hét múlva pedig Molnár Illés Hüllők és izzók című verseskötetére szabadulnak rá a kritikusok.