2024. július 28., vasárnap

Helyzetkép a 9+1 Művésztelepről

A harminchárom éves bácskossuthfalvi alkotótábor jelenéről id. Novák Mihállyal beszélgettünk

Id. Novák Mihály (Fotó: Ifj. Novák Mihály)

A 9+1 Nemzetközi Művésztelep találkozót szervezett jász és kun származású alkotók részvételével. A jövőre sorra kerülő második kun világtalálkozó egyik előrendezvénye volt a május közepén megtartott bácskossuthfalvi művészeti tábor, melyre Karcagról, Kisújszállásról, Kiskunhalasról, Kunhegyesről, Kunszentmártonról, Újvidékről, Kishegyesről, Topolyáról, Szabadkáról, Bácsfeketehegyről és Pirosról érkeztek alkotók.

Az egyhetes találkozó szabadtéri kiállítással zárult. Összesen huszonkét művész két-két alkotását tekinthették meg az udvaron rendezett tárlaton az érdeklődők, de a tervek szerint a kun települések mindegyikére eljut majd. Jövőre is terveznek hasonló tematikával alkotótábort, amennyiben támogatást találnak rá, tudtuk meg a művésztelep vezetőjétől. Találkozásunkkor erről és az előttük álló nyári tervekről is kérdeztük Novák Mihályt.

Az utóbbi években voltak más kezdeményezések is a bácskossuthfalvi művésztelepen: a fiatalok alkotótábora és a Mesterműhely, melyek már igazolták létjogosultságukat. Ez most egy újabb próbálkozás…

– Igen, az embernek amellett, hogy levezényel valamit, gondolkodnia kell, hiszen csak így érhetünk el valamit. Amikor még együtt voltunk Gáspár Tibivel és Mészáros Jóska–Zebec barátommal, akkor találtuk ki azt, hogy a művész hívja meg a barátait a művésztelepre, és ne mi. A tábor minden évben olyan színezetet kapott, amilyen a házigazda volt. Az idén a fiatalok lesznek többségben, mert Ágoston Lóránt lesz a meghívó.

A több mint három évtizedből mi az, ami a szívéhez legközelebb áll?

– Nem tehetek különbséget, nem mondhatnám, hogy az egyik vagy a másik esemény fontosabb lenne, én egyforma elbírálással viszonyulok minden táborunk, minden alkotó irányában. Azokat az iskolát nem végzett festőket is el kell ismerni, akik a munkájuk mellett szabadidőben festenek. Kell adni nekik is lehetőséget az alkotásra. Ők már nem annyira amatőrök, inkább úgy mondanám, festők iskola nélkül, nem tanulták a festészetet. Ma már a fiatok az akadémia után is tovább tanulnak. Megmondom őszintén, talán a fiatalok között érzem legjobban magam. Szeretik a változatosságot, a meglepetést, és én igyekszem a kedvükben járni.

Mikor lesz a legközelebb ifjúsági tábor?

– Ez egy borzasztó kényes kérdés, amire sajnos nem tudok válaszolni. A művésztelepünk az idén nagyon kevés támogatást kapott, annak ellenére, hogy kiemelte a Nemzeti Tanács. A tavaszi találkozóra – mivel nem az lett megtartva, amit kiemeltek, hanem a jász-kun tábor – egy fillért se kaptunk. De nem kaptam a többire sem, és sajnos a Mesterműhely elnevezésű egyhetes találkozót is le kellett rövidíteni három napra. Nem tudjuk finanszírozni az egyhetes itt-tartózkodást, és az útiköltséget sem tudjuk megtéríteni, festéket sem tudunk biztosítani, és katalógus sem készülhet majd, aminek hagyománya van a telepünkön. Csak ezután következne az ifjúsági tábor, amire nem is merek gondolni. Nem tudom, hol a baj, valahol elakad a pénz. Ha mindenki csak valamennyi pénzösszeget kap, akkor az eddig tönkrementek mellett még több minden fog tönkremenni.

A jász-kun tábort követő kiállítás: előtérben Györfi Sándor szobra (Fotó: Herceg Elizabetta)

A jász-kun tábornak lesz-e folytatása?

– Természetesen nagyon szeretném, mert lehetne folytatni, a múltból táplálkozni. De tudni kell azt is, hogy szinte semennyi pénzt sem kaptam, egyedül a kun szövetség és a tartomány segítsége érkezett meg a májusi találkozóra, és ez messzemenően alulmaradt a kiadásoktól. Így, támogatás nélkül nem lehet folytatni. Most anyagilag olyan helyzetbe kerültünk, hogy a követező találkozókat le kell rövidíteni, illetve el kell halasztani, mert az anyagiak nem engedik. Ebben a pillanatban nagyon bizonytalan a folytatás…

Az I. bácskossuthfalvi Jász-kun művésztalálkozón részt vevő alkotók névsora: Németh László (Kishegyes), Ivanyos Sándor (Palics), Fenesi Péter (Piros), Úri Ferenc, Resetár Ilona (Újvidék), Móricz Lajos, Szilágyi József (Bácsfeketehegy), Balázs Katalin és Balázs Hajnalka (Tompa), B.Szabó András (Kisújszállás), Vajgel Pál (Kiskunhalas), Györfi Sándor (Karcag), Czupp Pál (Kunhegyes), ifj.Novák Mihály, Torok Melinda (Szabadka), Zsáki István (Topolya)