2024. október 10., csütörtök
SZOMBATON SZIVÁCON

Szenteleky-emléknap

A Szenteleky Kornél Irodalmi Társaság szombaton 10 órai kezdettel tartja meg a 131 éve született és 91 éve elhunyt író, irodalomszervező, szerkesztő, műfordító munkássága előtt tisztelgő Szenteleky-emléknapot. A rendezvényre Szivácon, a Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület székházában várják az irodalombarátokat (Milovan Jelić utca 83.).

A program:

Janovics Erika képzőművész, iparművész kiállítása, megnyitja Csík Mónika költő, újságíró. AVisszatérés című összeállítással közreműködik a kúlai Papp Ákos-Sára Zoltán gitárduó.

Bordás Győző író, szerkesztő előadása a 95 éve született és 20 éve elhunyt Bori Imréről, valamint a 90 éves Híd folyóirat történetéről.

A Szenteleky Kornél Irodalmi Díj és a Bazsalikom Műfordítói Díj ünnepélyes átadása Verebes Ernő írónak és Vujicsics Marietta műfordítónak, akiket Gruik Ibolya szerkesztő méltat a bírálóbizottság nevében.

A 85 éves Jódal Rózsa köszöntése, Madár Anikó szerkesztő alkalmi szövegét L. Móger Tímea költő, újságíró olvassa fel.

A mécsvirág kinyílik – összeállítás a 80 éve elhunyt Radnóti Miklós verseiből. Előadja: a Mécsvirág együttes.

A díjazottak Szenteleky Kornél egykori lakóházán elhelyezik a tisztelet virágait. Majd a rendezvény részvevői megkoszorúzzák Szenteleky Kornél síremlékét a sziváci temetőben, közreműködik a kúlai Népkör MMK kórusa.

Autóbusz indul Szivácra Újvidékről reggel 8 órakor az Európa Kollégium elől, amely 8.05-kor a Magyar Szó (Forum) székháza előtt is felveszi az utasokat. Szabadkáról szintén reggel 8 órakor indul autóbusz, mégpedig a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium elől. A különbuszok a kora délutáni órákban indulnak vissza Szivácról Újvidékre, illetve Szabadkára.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács országos, kiemelt rendezvénye.

A rendezvény házigazdája a Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület.

Támogatók: Magyar Nemzeti Tanács, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság – olvasható a tájékoztatóban.