2024. július 28., vasárnap

Megnyílt Lazukics Anna kiállítása Budapesten

(Dormán László felvétele)

(Dormán László felvétele)

Csütörtökön Budapesten, a Mai Manó Házban megnyílt Lazukics Anna Jugoszlávia 1954–1989 című kiállítása. Fényképek, kordokumentumok egy olyan országból, egy olyan országról, amely ma már nem is létezik.

A tárlat egyik erős képe 1954-ben készült. Anna ekkor mindössze 17 éves. Önfeledten játszó, ugrándozó gyerekek, tele lendülettel, hogy maga a kép is szinte belemozdul. A fejetlenség ugyan szó szerinti, de csak látszólagos. Az 1989-es évszám pedig az utolsó kép készítésének a dátuma. Csendélet, egy elhagyott nekünk szállás, másoknak tanya pingált szobájának részlete. Itt hagyott szekrény, nyitott ajtókkal, benne maradt ruhákkal.

Aztán ott a már emlegetett nagy vadász. Protokollkép. Más szóval föladat: Lazukics Anna törékeny alakja a marcona balkáni fotóriporterek között, fényképezőgéppel a kezében, fotóstáskájával a vállán sem nyomott többet negyvennyolc kilónál. A két fő modell pedig Tito és Kádár János egy vadászaton. Tito volt a házigazda, a fiumei Csermanek János meg a vendég.

Van itt egy fotó egy juhászlányról is, a háttérben a birkáival. Az a címe, hogy Fekete bárányka. Ritka a fekete bárányka, ugyanolyan ritka, mint a juhászlány a juhászok között. Anna maga is fekete bárány volt, amikor fotóriporterségre adta a fejét, hiszen akkoriban ő volt az egyetlen nő a sok férfi között. Brezsán Gyula, a Magyar Szó nagy tekintélyű, legendás fotóriportere fejét is vette emiatt. Megtiltotta a laboránsnőnek, hogy előhívja Anna filmjeit, mondván, hogy amíg ő ott van, addig nő nem lesz a Magyar Szó fotóriportere. Anna azonban feltalálta magát, és az akkor szomszédos Dnevnik szerb napilap fotólaborjában dolgozta ki felvételeit. Így kezdődött a fotóriporternő térhódítása a férfiaknak fenntartott területen. 

Lazukics Anna minden egyes képét sokáig kell nézni, mindaddig, amíg meg nem találjuk azt a szinte elrejtett poént, tárgyat, föliratot, eseményt, történést, mozzanatot, ami értelmet ad minden egyes képnek. Ami miatt megnyomta a fényképezőgép kioldó gombját. Itt a piros, hol a piros, egy kicsit másképpen.

Lazukics Anna kiállítása a magyar fotográfusok szentélyében április 3-ig várja látogatóit.

(A fentiekben Dormán László hosszabb, esszéisztikus írásából idéztünk, a teljes szöveget csütörtöki számunkban közöljük.)