2024. július 17., szerda

November 14-e a vajdasági magyar képzőművészet napja

Ács József születésének napjához kötődően újabb ünnepnappal gazdagodunk – A vajdasági kulturális színtéren meglévő hiányt pótló jeles nap lesz ez

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a zentai Múzeum és a Topolyai Művésztelep kezdeményezése szerint Ács József képzőművész, pedagógus, kritikus és a képzőművészeti szervező születésnapja – november 14-e – lett javasolva a vajdasági magyar képzőművészet napjává. E kezdeményezést a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottsága támogatta és döntéshozatalra a tanács elé terjesztette. Az előterjesztést a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatala elfogadhatónak tartotta és javasolta a határozatjavaslat elfogadását. A Magyar Nemzeti Tanács minapi ülésén meghozta döntését.

– Ács József alkotói magatartását a szüntelen keresés, a folyamatos megújulásra való készség és képesség jellemezte. Nyitott volt a legkorszerűbb művészeti törekvésekre, a neocézanne-izmus, a geometriai- és lírai absztrakció, az op-art, a neorealizmus, a konceptuális művészet és a posztmodern művészet kifejezési formái egyaránt felelhetőek életművében. Aktuális társadalmi- és képzőművészeti kérdések egyszerre voltak jelen egy-egy alkotásában. Pedagógusi tevékenységének a különböző iskolákon túl egy rendkívül ötletes módon, a Magyar Szó napilap hasábjain formált teret. Ez a nyitott és nyílt képzőművészeti tanoda, a Képzőművészeti Levelező Iskola sok fiatal művészpalántának nyújtott bemutatkozási és fejlődési lehetőséget. Az említett lap munkatársaként naprakész kritikáival is gazdagította a kortárs, de napjaink képzőművészeti életét is. Ma is működő művésztelepek (a zentai 1952-ben, a topolyai 1953-ban, az óbecsei 1954-ben) elindításában vállalt tevékeny szerepet, melyeknek köszönhetően számos vajdasági közgyűjtemény jött létre. Sokoldalúságának alapos bemutatása természetesen nem önmagáért való tevékenység volna, sokkal inkább biztosíthatna motivációt a hozzá hasonló feladatok vagy részfeladatok vállalásához – áll egyebek mellett a Magyar Nemzeti Tanács indoklásában.

A vajdasági magyar képzőművészet napjának ötlete Zsáki István topolyai festőtől, a topolyai művésztelep vezetőjétől származik, s ezen ötletet támogatták a fent említett intézmények is.

– Jövőre, 2014-ben lesz Ács József születésének 100. évfordulója. Ács József több művésztelep alapítótagja volt, képzőművész, aki nemcsak festészettel foglalkozott, hanem a művésztelepek, a művészet nagy pártolója volt, pedagógus is volt, kritikus is volt. Több generációval foglalkozott, neve Vajdaság több településéhez kötődik. Úgy gondoltam tehát, hogy az ő neve nagyon jól kötődne egy ilyen naphoz – hallottuk Zsáki Istvántól, akitől megtudtuk, a centenárium alkalmából kiállítás nyílik Ács József alkotásaiból a topolyai múzeumban, a zentai múzeummal együttműködve.

Erről a kiállításról Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője beszélt nekünk bővebben.

– Kitűnő ötletnek tartjuk e a nap létrejöttét, és mindannyian egyetértettük abban, hogy Ács József az a sokoldalú művész, aki alkalmas arra, hogy ő legyen e jeles nap apropója. Készülünk az évfordulóra, a topolyai múzeummal közösen szervezünk egy nagyszabású kiállítást Ács alkotásaiból. A tervek szerint Topolyán lenne egy díszülés, és mivel Ács József topolyai származású volt, ott mutatnánk be először a kiállítást is a topolyai napok keretében szeptemberben, november 14-én pedig Zentán, hiszen itt alapított Ács először művésztelepet. Az érdeklődéstől függően ez a kiállítás majd tovább vándorolhat, hiszen a vajdasági magyar képzőművészet napja nemcsak Topolya és Zenta ünnepe, hanem egész Vajdaságé. A mi gyűjteményünkben mintegy 300 Ács-alkotás van, ezek között vannak vázlatok is, és műfajilag is sokszínű, a festmények mellett rajzok, metszetek is vannak. A topolyai is egy gazdag gyűjtemény. E kettő közgyűjteményből igyekszünk bemutatni Ács József munkásságának legjavát. Közös megbeszélés alapján a válogatás hálás és a nehéz választás miatt egyben hálátlan feladatát Szarka Mándity Kriszina, a zentai múzeum művészettörténésze végezi el – tudtuk meg Pejin Attilától.

Gazsó Hargita, a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusa elmondta, 2009-ben került az Ács József Ajándékgyűjtemény Topolya Község birtokába a képzőművész két fiának, Ács Ferenc és ifj. Ács József adományaként. Az ő akaratuk az volt, hogy a múzeumban legyen elhelyezve és kiállítva az anyag, amely kérés teljesült is.

– A gyűjtemény egyedülálló, hiszen a közel 40 képzőművészeti alkotás mellett tanulmányrajzainak, diplomáinak, díjainak, dokumentációjának is egy része nálunk van az 1914-ben Topolyán született alkotónak, akire méltán büszke lehet szülővárosa. Egyébként Topolyán nemcsak a múzeumban látható Ács-alkotás: a városban sétálva kulturális és oktatási intézmények külső és belső falain is találkozhatunk a mozaikjaival. Ninkov K. Olga művészettörténésszel készítettünk az Ajándékgyűjteményből válogatott kiállításhoz egy múzeumpedagógiai munkafüzetet Ács József és a fiatalok címmel, melyet az NKA támogatott, mely segítségével már sok látogatónk alaposabban megismerkedhetett Ács József munkásságával. Egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg Pejin Attilában és bennem, hogy Ács József születésének 100 éves évfordulóján a topolyai Ács József Ajándékgyűjteményből és a zentai Városi Múzeum képzőművészeti gyűjteményének Ács-alkotásaiból válogatva készítsünk egy közös kiállítást. Ezt először Topolyán mutatjuk be a 2014-es szeptemberi városnapokkor és egy Ács-konferenciát szervezünk a kiállítás alatt, szintén Topolyán, majd a tárlat átvándorol a zentai Városi Múzeumba, hogy megtekinthesse az ottani közönség is. A kiállítás szerzője Szarka Mándity Krisztina lesz, a zentai Városi Múzeum művészettörténésze – tudtuk meg Gazsó Hargitától.